Zelenskyj přes ČT oslovil Čechy: Česko má své starosti, ale prosím, podporujte nás dál. Rusko porazíme

01.11.2022 20:13 | On-line

Žádný kompromis, spokojíme se jen s vítězstvím, Rusové musejí ustoupit, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s redaktorem České televize Michalem Kubalem z Mariinského paláce – prezidentského sídla v Kyjevě. Žádal české občany, aby Ukrajinu nepřestávali podporovat, jinak dorazí Rusko i k nim. Ocenil také podporu české vlády a vzájemnou spolupráci. Za válku je prý šťastný v tom směru, jak posílila a stmelila nejen jeho zemi, ale i celou Evropu.

Zelenskyj přes ČT oslovil Čechy: Česko má své starosti, ale prosím, podporujte nás dál. Rusko porazíme
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Volodymyr Zelenskyj v ČT.

„Jsem šťastný, že tato válka posílila Ukrajinu a naši společnost a sjednotila lidi. Také mě těší, že jsme posílili a stmelili Evropu. Některé změny jsou smutné a jiné Ukrajině prospívají a díkybohu za ně. Všichni jsme dospěli a určitě zmoudřeli,“ uvedla ukrajinská hlava státu na úvodní otázku, jak válka změnila Ukrajinu.

Samotná Ukrajina jej velmi překvapila svou výdrží a přístupem: „Určitě jsem si předtím nemyslel, že můžeme tolik vydržet, a navíc s tak povznesenou náladou. Nelitujeme se a není nás třeba litovat. Nejenže jdeme skrz tuto válku, my skrz ni běžíme. Jsme překvapení, že Ukrajinci, my všichni jsme toho schopni,“ doplnil.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

„Když přijde válka, tak se ze všech stávají vojáci. Lékaři, energetici, sami umírají, starají se o to, aby nám šel proud, a Rusko opakovaně útočí na stejná místa a kvůli tomu umírají i tito lidé. Všichni jsme teď vojáci. A já jsem příjemně překvapen,“ pokračoval Zelenskyj.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a reportér ČT Michal Kubal. (Screen: ČT24)

Zelenskyj hovořil o tom, jak silně cítí podporu lidí v Česku a české vlády: „Cítím opravdu velkou podporu od českých občanů. Nejen že tu podporu cítím, ale dokonce ji vidím. Češi jsou naši přátelé a partneři. Přijali zhruba 450 tisíc Ukrajinců,“ uvedl.

Zároveň si uvědomuje, že Česko tak činí, i když má samo mnoho svých problémů: „Copak Česko nemá vlastní starosti? Určitě ano. Nemá vlastní výzvy, kterým musí čelit? Samozřejmě že má. Ale jsme Čechům opravdu vděční za to, že pro ně nejsme pouhými migranty, ale chovají se k nám jako k sobě rovným. A já to opravdu cítím.“

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Obrátil se s prosbou i na české občany, aby v podpoře Ukrajiny pokračovali: „Vím, že mohou nastat různé situace, proto bych chtěl poprosit české občany, aby neustávali. Každý se může časem unavit. 450 tisíc lidí, to je opravdu hodně. Kdokoli se může unavit, ale já vás prosím, aby tato podpora přetrvávala, Ukrajinci na ni nikdy nezapomenou,“ doplnil.

Zdůraznil, že se na Ukrajině bojuje i za naši svobodu, věří, že se Rusko podaří zastavit. „Myslím si, že vydržíme a zastavíme Rusko. Protože když to neuděláme, tak bude i u vás. Jsem si jistý, že Rusko půjde všude, kde mělo za dob Sovětského svazu geopolitický vliv. Proto si myslím, že vytrváme, a Češi musejí vědět, že tu bojujeme i za ně. Myslím si, že to cítí, a proto jsem jim vděčný za podporu,“ řekl Zelenskyj.

Vyjádřil se i k nedělní demonstraci Česko proti strachu na Václavském náměstí: „Víc než sto tisíc lidí se zúčastnilo včerejší demonstrace v Praze, viděl jsem to. Na fotografiích a videích jsem viděl, kolik lidí přišlo. Všichni ti lidé nevyšli kvůli penězům, ale podporují Ukrajinu ze srdce a já jsem jim vděčný. V neděli byla podpora obrovská, je to nesmírně inspirující a motivující,“ uvedl ukrajinský prezident.

Okomentoval také společné jednání české a ukrajinské vlády. Věří, že posune vzájemné vztahy na vyšší úroveň. „Tím jsem si jistý. Vím, že setkání mezi vládami našich zemí bylo velmi vřelé. Už dnes jsme ale s premiérem probrali důležitá jednání o bezpečnosti. Všichni chápou, nejen teď, ale i po této válce se všichni budou snažit zajistit bezpečí. Myslím, že právě bezpečnost bude nejdůležitější,“ poznamenal.

„Ve své zemi Rusko porazíme. Ale to neznamená, že se nevrátí za deset nebo dvacet let. Každopádně se musíme postarat o vlastní bezpečnost. Jsem pro to, abychom v oblasti obrany posílili vzájemné vztahy. Navrhl jsem premiérovi několik věcí, naše týmy na tom budou pracovat,“ doplnil.

Opakovaně také hovořil o mezinárodní podpoře, kterou je podle jeho slov velice těžké si udržet. Je podle něj klíčové, aby si Ukrajina budovala pragmatické vztahy, protože Rusko je hrozbou, je velké a vidíme výsledek takové politiky.

Na otázku, zda se obává atomové války, když Rusko vyhrožuje použitím jaderných zbraní, Zelenskyj sdělil: „Po pravdě, nejsem si jistý. Nechci to hodnotit, protože Rusko dělá rádo věci přesně naopak. Ale myslím, že bychom se toho neměli bát. Neměli bychom se bát Ruska. Nemyslím si, že vědí, co dělají. Mohou něco udělat nebo něco neudělat, ale nesmíme brát vážně jejich ultimáta a nátlak na splnění jejich podmínek s tím, že použijí jaderné zbraně. Ty věci spolu nesouvisejí. Absolutně spolu nesouvisejí. Není čas na diplomacii, protože Rusko lže, řeči o zastavení války diplomatickou cestou jsou lži. Včera řekli, že jsou připraveni k jednání a že Ukrajina není. A dnes na nás zaútočili 54 raketami. Co si mám myslet? Zbláznili se? Jsou duševně nemocní?“ řekl Zelenskyj.

Pro žádné kompromisy s Ruskem tak podle něj není prostor:  „Nebavíme se o kompromisu. Spokojíme se jen s vítězstvím. Ale Rusové musejí ustoupit. Nemohou vyčkávat, až my osvobodíme území a ztratíme při tom spoustu lidí a oni také přijdou o spoustu lidí. Teprve až opustí území, mohou říct: Pojďme najít, když ne kompromis, tak řešení, jak bude vypadat naše soužití pro dalších sto let,“ uzavřel ukrajinský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…