Zelenskyj řekl jasně: V Kremlu se přepočítali

15.04.2022 13:23 | Ze sítí

24. února 2022 Rusko válku proti Ukrajině nezačalo. Tak pravil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ve svém dalším projevu ke svým spoluobčanům i ke světu opět nešetřil ostrými slovy. Především vůči Rusku. Ale také proti některým západním politikům. Nahlédněte.

Zelenskyj řekl jasně: V Kremlu se přepočítali
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Nezlomní lidé z nejstatečnější země!“ začal Zelenskyj. A hned všem složil hold za to, že ruským agresorům odolávají už 50 dní, když přitom v Kremlu předpokládali, že celá Ukrajina padne do pěti dní.

Zelenskyj však jedním dechem dodal, že Ukrajinci neodolávají ruské armádě pouhých 50 dní, ale v podstatě už 8 let. Ode dne, kdy ruští vojáci bez označení vtrhli na ukrajinský poloostrov Krym a posléze na jihovýchod země, kde ovládli část Doněcké a Luhanské oblasti.

„Rusko nezačalo válku proti Ukrajině 24. února. Ruská vojska k nám přišla v roce 2014. Dobyla náš Krym. Udělali z něj velkou vojenskou základnu. Udělali z Černého a Azovského moře jedny z nejnebezpečnějších moří na planetě. Začali strašlivou, naprosto cynickou válku na našem Donbasu. Zabíjejí naše lidi už 8 let. Během této doby jich bylo zabito 14 tisíc!“ připomněl ukrajinský prezident momenty z rusko-ukrajinské historie.

Hned vyčinil světovému společenství, že před 8 lety reagovalo na tuto agresi příliš vlažně, čímž si vykoledovalo stávající válku. A kroutil hlavou nad tím, že na Západě dodnes působí ve svých funkcích politici, kteří zpochybňují smysluplnost protiruských sankcí. Podle Zelenského přitom svět dnes na vlastí oči může vidět to, co viděl na posledy za druhé světové války. Zelenskyj zdůraznil, že konkrétně v Doněcké a Luhanské oblasti se Rusové chovají tak, aby tu nezůstal kámen na kameni. „Především nikdo živý,“ zdůraznil Zelenskyj.

Rusové podle něj ničí vše, co v těchto oblastech dokázalo dosud přečkat 8 let války.

„Za 80 let nezažil hrdý a spořádaný Charkov taková muka, která mu přineslo Rusko. Proč to dělá? Co lze dosáhnout vypálením Charkova?“ zeptal se Zelenskyj nepřímo ruského vedení.

Konstatoval, že Rusové se sice ohánějí tím, že chtějí ochránit rusky mluvící obyvatele Ukrajiny, ale fakticky je mučí, znásilňují a zabíjejí. Toto chování na východě Ukrajiny Rusku uškodí na celé generace, na desítky let. Tak to vidí ukrajinský prezident.

Starověký Černihiv, což je přes tisíc let staré město, které zažilo tolik válek a tolik útočníků, že si přinejmenším ve 21. století zasloužilo mír a klid. Ale... přišlo Rusko. Přišlo s tím nejhorším, co Černihiv zažil od 10. století,“ uvedl Zelenskyj.

A jedním dechem poděkoval všem obráncům Ukrajiny, ale i Bohu, za to, že většinu území Ukrajiny se podařilo ruských hrůz uchránit. Podle Zelenského za to patří dík těm, kteří odolávají ruským tankům, ruským leteckým útokům, ale také těm, kteří poslali ke dnu ruský raketový křižník Moskva. Obdiv si však podle Zelenského zaslouží i ti, kteří navzdory válce udržují spojení mezi lidmi, udržují v chodu ukrajinskou ekonomiku, a tak podobně.

„Během 50 dnů této války se Ukrajina stala hrdinou pro celý svobodný svět. Pro ty, kteří mají odvahu nazývat věci pravými jmény. Pro ty, kteří nejsou otráveni propagandou. Všichni jste se stali hrdiny. Všichni Ukrajinci a Ukrajinky, kteří obstáli a nevzdávají se. Vy všichni nakonec vyhrajete a přinesete Ukrajině mír. Jsem si tím jistý,“ pravil Zelenskyj.

A tam, kde ruští okupanti nejen páchají svá zvěrstva, ale také kradou všechno, na co přijdou a s překvapením hledí na moderní záchod, musí vědět, že za každý válečný zločin nakonec zaplatí. Nakonec budou pohnáni před spravedlnost.

Poté poděkoval všem, kteří Ukrajině pomáhají. Ruská invaze ukázala, že v demokratickém světě žijí lídři zemí, kteří jsou odhodláni pro svobodu něco udělat. A často to jsou lídři zemí, které samy nepatří k nejbohatším.

„Věčná sláva všem, kdo brání stát! Věčná památka všem, kdo zemřeli za Ukrajinu! Sláva Ukrajině!“ zvolal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…