Zelenskyj varuje Moskvu: Útok na přehradu bude vyhlášením války celému světu

10.11.2022 8:51 | Ze sítí

„Nyní chci zvlášť a znovu varovat všechny v Moskvě,“ obrátil se na vládnoucí vrstvu v Ruské federaci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a popsal situaci, za které už by proti sobě Rusové obrátili opravdu celý svět. Nikoli poprvé také konstatoval, že ruští agresoři nakonec zemřou. Zemřou podobně jako umírá rosa na slunci. A Ukrajina zvítězí.

Zelenskyj varuje Moskvu: Útok na přehradu bude vyhlášením války celému světu
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl další projev ke svým spoluobčanům. Tentokrát se hned v úvodu věnoval situaci na frontě a děkoval obráncům v Doněcké oblasti, kde stále odolávají tlaku ruských agresorů a nevzdali se ani metru své vlasti bez boje.

„Děkuji každému našemu hrdinovi, který zadržuje ty strašné útoky okupantů. Neustálé útoky,“ pravil Zelenskyj.

Na jihu u Chersonu podle Zelenského upevňují své pozice. Upozornil, že zprávy ze samotného Chersonu jsou sice pozitivní, zprávy o tom, že se Rusové stahují na pravý břeh Dněpru, ale podle prezidenta je třeba zachovat obezřetnou opatrnost. „Rozhodně nebudu nepřítele krmit všemi detaily našich operací, ať už na jihu, nebo na východě, nebo kdekoli jinde. Až budeme mít svůj výsledek, každý ho uvidí. Určitě,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že ukrajinské ozbrojené síly postupují vpřed, ale postupují obezřetně, aby minimalizovaly ztráty.

„A nyní chci zvlášť a znovu varovat všechny v Moskvě, kteří přijímají příslušná rozhodnutí: jakýkoli váš pokus vyhodit do povětří Kachovskou MVE a zaplavit naše území a vysušit Záporožskou jadernou elektrárnu bude znamenat, že vyhlašujete válku celému světu. Přemýšlejte, co se vám pak stane,“ varoval ukrajinský prezident s odkazem na Kachovskou přehradu a zdejší elektrárnu.

Prezident také oznámil, že stále dochází k výpadkům dodávek elektrické energie jak v Kyjevě, tak v dalších regionech, ale podle Zelenského jde o řízené vypínání dodávek elektřiny tak, aby elektrická síť fungovala tam, kde je to momentálně nejvíc potřeba.

„Tam, kde elektřina nepůjde, by to mělo být v souladu se zveřejněnými harmonogramy. Prosíme vás, abyste v případě, že výpadek elektřiny ve vašem domě nebo ulici není dnes podle harmonogramu, informovali místní úřady a zástupce energetické společnosti, která vám slouží. Ti musí situaci vyřešit a dodržovat harmonogram,“ řekl Zelenskyj.

Prozradil také, že jednal s nizozemským prezidentem Markem Ruttem. Jednali o posílení spolupráce mezi oběma zeměmi, o posílení vzdušné obrany Ukrajiny, ale také o vývozu ukrajinského obilí na lodích do světa. Debatovali prý také o účasti Ukrajiny na blížícím se summitu G20.

Než přišel s tradičním rozloučením „sláva Ukrajině“ zmínil ještě jednu věc.

„Dnes chci pogratulovat nejen těm, kteří vyučují jazyky a literaturu, pracují v oblasti kultury a uchovávají lidové umění. Chci pogratulovat všem našim lidem. Ukrajina drží. Ukrajina se brání. A určitě bude bránit. Už není otázkou, zda Ukrajina a vše ukrajinské existuje. Ukrajina existuje. Ukrajina bude existovat. A náš nepřítel zemře - zemře jako rosa na slunci. Nebo jako přechody ruských řek pod údery systémů HIMARS,“ poznamenal Zelenskyj.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…