Zelenskyj vyházel všechny armádní náboráře. „Korupce za války je zrada“ pohrozil

12.08.2023 9:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhodil vedoucí ukrajinských regionálních vojenských náborových středisek. A to v rámci úsilí o vymýcení korupce poté, co byli úředníci obviněni z braní úplatků od těch, kteří se chtějí vyhnout frontové linii. Braní peněz od lidí, kteří se chtějí vyhnout branné povinnosti, označil za formu zrady, píší zahraniční média.

Zelenskyj vyházel všechny armádní náboráře. „Korupce za války je zrada“ pohrozil
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj, který byl v roce 2019 zvolen se slibem, že se postará o odstranění korupce v zemi, se v posledních měsících snaží osobně a veřejně bojovat proti těmto praktikám.

V době, kdy armáda země potřebuje nové rekruty, označil ukrajinský prezident braní peněz od lidí, kteří se chtěli vyhnout odvodu, zatímco ostatní trpěli, za formu zrady.

„Naše rozhodnutí. Rozpouštíme všechny regionální vojenské výbory. Tento systém by měli řídit lidé, kteří přesně vědí, co je válka a proč je cynismus a úplatkářství během války vlastizrada," řekl ve svém telegramovém videoprohlášení, na který upozornila Ukrajinska pravda. „Místo toho mohou být tímto systémem odvodů pověřeni vojáci, kteří zažili frontu nebo kteří nemohou být v zákopech, protože přišli o zdraví, o končetiny, ale zachovali si důstojnost a nejsou naplnění cynismem."

V lednu Zelenskyj odvolal ministra Vasyla Lozynského, který byl obviněn ze zpronevěry, a z vlády odešlo několik lidí z jeho nejbližšího okolí.

Minulý týden také odsoudil „odporné praktiky" některých osob zapojených do náboru do armády poté, co se zjistilo, že jeden z úředníků v jižním regionu Oděsa nevysvětlitelným způsobem získal úspory ve výši 5 milionů dolarů a nemovitost ve Španělsku, uvedl list The Guardian.

Proti úředníkům vojenských odvodních úřadů probíhá 112 trestních řízení. Zelenskij uvedl, že existují důkazy, že „někteří brali hotovost, někteří kryptoměny".

„Cynismus je všude stejný," řekl. „Nezákonné obohacování, legalizace nezákonně získaných prostředků, nezákonné zvýhodňování, nezákonný převod osob povinných vojenskou službou přes hranice."

Vrchní velitel ukrajinské armády generál Valerij Zalužnyj dostal od Zelenského příkaz, aby přijal nové vedoucí územních náborových středisek, přičemž uchazeče bude prověřovat bezpečnostní služba.

„Každý ,vojenský komisař', který je předmětem trestního řízení, bude pohnán k odpovědnosti," uvedl Zelenskyj. „Je to zcela spravedlivé. Plná odpovědnost. Odvolaní ,vojenští komisaři' a další úředníci, kteří mají pásky přes rameno a u nichž nebyly nalezeny žádné důkazy o trestných činech nebo porušeních, pokud si chtějí pásky přes rameno ponechat a prokázat svou důstojnost, by měli jít na frontu."

Zelenskij se nezmínil o dalším případu údajné korupce, o němž informovala ukrajinská média a který se týkal ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zprávě o korupci náborářů nevěřím....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 12.08.2023 13:56:29
Osobně se domnívám ,že snem každého Ukrajince je padnout za geopolitické zájmy USA a celého západu... Proto nevěřím,že by se našli tací,kteří by se této krásné smrti a následnému vhození do díry chtěli vyhnout. Jistě jde o nějaké ošklivé ruské pomluvy čackých Ukrajinců....

|  5 |  0

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…