Zelenskyj vyjel z Kyjeva. Přímo na frontu. Něco přivezl

06.06.2022 7:32 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu přímo z první bojové linie v Doněcké a Luhanské oblasti, ale také ze Záporoží, kde se stále bojuje, ale kam se dostaly např. děti z obleženého a dnes již dobytého Mariupolu. A tajemně naznačil: „Něco jsme vojákům přinesli...“.

Zelenskyj vyjel z Kyjeva. Přímo na frontu. Něco přivezl
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Tentokrát promluvil prezident Volodymyr Zelenskyj trochu jinak, než v předchozí stovce dní. V prvních sto dnech ruské agrese vůči Ukrajině promlouval její prezident ke svým spoluobčanům z kanceláře, z bunkru či z některých jiných objektů, ve kterých bylo postaráno o jeho bezpečnost.

Ale teď se vydal přímo na frontu na Donbase a k lidem promluvil z první bojové linie, na které se setkal s ukrajinskými obránci čelícími ruskému vpádu do své vlasti.

„Byl jsem v Záporoží, v Záporožské oblasti, vyjádřil jsem podporu naší armádě a ocenil ty nejlepší. Slyšel hlášení. Byli jsme na pozicích. Setkal jsem se i s vedoucím krajské státní správy, vedením místní policie, bezpečnostní služby a některými starosty dočasně obsazených měst,“ začal Zelenskyj.

Poté prozradil, že se setkal také s dětmi, kterým se podařilo uniknout z ruského pekla v Mariupolu.

„Každá rodina má svůj vlastní příběh. Většina byla bez mužů. Něčí manžel šel do války, někdo je v zajetí, někdo bohužel zemřel. Tragédie. Žádný domov, žádná milovaná osoba. Ale musíme žít pro děti. Skuteční hrdinové jsou mezi námi,“ konstatoval ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident se setkal s dětmi nejen z Mariupolu

Ukrajincům, kteří prchli z oblastí okupovaných ruským nepřítelem, slíbil, že až budou jejich domovy osvobozeny, vrátí se tam. V Záporoží se zajímal o to, v jakých podmínkách žijí.

Věnoval se také situaci přímo na frontě.

„Poté jsme se společně s vedoucím úřadu vydali na východ. Byli jsme v Lysyčansku, byli jsme v Soledaru. Jsem hrdý na každého, koho jsem potkal, komu jsem podal ruku, s kým jsem komunikoval, koho jsem podporoval. Přinesli jsme něco do armády. Nebudu o tom podrobně mluvit. I my jsme vám od nich něco přinesli. To je důležité. Přinesli jsme sebevědomí. A sílu. Přeji jim zdraví. Hluboká poklona jejich rodičům. Přeji vítězství nám všem,“ konstatoval Zelenskyj.

Ke svému proslovu přidal na sociální síti Facebook video přímo ze Soledaru, kde byl mezi vojáky.

 „Doněcká oblast. Soledar. Ukrajinské pozice. Naši obránci stojí silní a stateční. Díky vám máme a rozhodně budeme mít naši zemi a náš stát. Děkuji každému z vás za vaše služby! Sláva Ukrajině,“ napsal k videu.

V oblasti Lysyčansku předával vojákům v první linii vyznamenání.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…