Zeman: Amnestii bych nepovolil. Kdo zradí jednou, zradí vždycky

19.10.2012 20:00

Do horkého křesla Luboše Xavera Veselého v pátek večer usedl předseda SPOZ a prezidentský kandidát Miloš Zeman. Bavili se spolu jak o krajských, tak prezidentských volbách. Podpora Stanislava Grosse či Davida Ratha by pro něj byl polibek smrti, prohlásil kandidát z Vysočiny v Pressklubu Frekvence 1.

Zeman: Amnestii bych nepovolil. Kdo zradí jednou, zradí vždycky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Hrad by neměl být alternativní politické centrum, ale neutrální pole dialogu parlamentních stran,“ začal debatovat s Xaverem Veselým Zeman. Když se totiž prezident postaví na jednu stranu barikády, tak pak nemůže smysluplně vést dialog na druhé straně.

Tím Zeman narážel na pojem neutrality. Té chce sám dosáhnout tak, že se v kampani nespojí s žádnou politickou stranou. Politické zaměření kandidáta si pak můžeme dosadit podle toho, kdo koho volí. Pro příklad uvedl dalšího bojovníka o Hrad Jana Fischera, který svůj lístek hodil straně TOP09. Zeman straně SPOZ. Ale ani jeden se s partají v rámci prezidentských voleb nepojí, míní Zeman.

Polibek smrti

Zeman se v přenosu rovněž přiznal z radosti podpory známých osobností jako Felixe Slováčka, Ládi Kerndla či Václava Klause. Ale každý hlas na jeho podporu prý dobrý není. Na každý hlas se totiž nabalují nějaké pro a antihlasy. „Nechtěl bych podporu Grosse, Špidly a Koženého,“ přiblížil Zeman několikrát zmíněný pojem polibek smrti. Žádný Krejčíř, žádný Rath.

Zeman dále přiznal, že by amnestii po zvolení nevyhlašoval. Odvolal se při tom na Václava Havla. „Kdo zradí jednou, zradí vždycky,“ uzavřel téma amnestie s tím, že sice odpouštět umí, ale z hlediska křesťanské věrouky má odpuštění předcházet pokání.

Zeman prezidentem

V rámci své prezidentské kampaně má Zeman v plánu odeslat domácnosti v Česku svým dvoustránkovým životním příběhem. Dále pak objet krajské města a udělat „roadshow“. Rovněž by chtěl účast v kandidátských diskuzích.  „Slibovat je hodně málo,“ prohlásil a dodal, že vidět politika v akci je důležitější.

Kandidát z Vysočiny se zmínil i o zasedání vlády. Tam by měl prezident být co nejčastěji a uplatňovat své názory. Totéž na vystoupení před horní a dolní komorou. Je totiž dobré, aby prezident mluvil častěji než jednou ročně.

Kdyby se prezidentem opravdu Zeman stal, zřejmě by upravil i hranice DPH, o které se tak žhavě jedná. Dnešní 14procentní sazbu by snížil na původní 10procentní. Ale naopak by se přimluvil ke zvýšení DPH na luxusní zbytné zboží z 20 na 21 až maximální hranici 25 procent. „Nevidím důvod, proč by za kaviár a šampaňské měli lidé platit sníženou cenu,“ uzavřel. Peníze vybrané na daních by navíc měly putovat dle slov Zemana na investice. Ne na zakázky armády a podobných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…