Zeman, Babiš a Pavel přišli na bohoslužbu za vlast

22.01.2023 13:45

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes oba kandidáti na prezidenta zúčastnili bohoslužby za vlast. Vedle armádního generála ve výslužbě Petra Pavla a předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s manželkami se jí zúčastnil i končící prezident Miloš Zeman s chotí.

Zeman, Babiš a Pavel přišli na bohoslužbu za vlast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chrám sv. Víta na Pražském hradě

Mezi účastníky byl také neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer. Bohoslužba za vlast, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, se konala necelý týden před druhým kolem prezidentských voleb.

Po bohoslužbě si oba aspiranti na pozici hlavy státu a znovu také Zeman prohlédli v katedrále vystavené korunovační klenoty. K nim také zástupci církve přenesli lebku svatého Václava. Bohoslužbu zakončila modlitba za vlast, zpěv státní hymny a svatováclavského chorálu u korunovačních klenotů, kde Graubner znovu žádal o přímluvu vztahující se k nadcházející volbě hlavy státu, za pomoc lidem sužovaným válkou na Ukrajině i všem trpícím. S oběma kandidáty na prezidenta pak krátce promluvili Graubner a emeritní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Graubner předtím v promluvě k účastníkům bohoslužby připomněl, že země je uprostřed voleb hlavy státu a že zuří válka na Ukrajině. „Do této situace přichází i k nám Ježíš se svou výzvou – začněte myslet jinak," řekl. Boží království je podle Ježíše v lidech, dodal. „Když v sobě necháte vládnout pravdu, spravedlnost a lásku, když budete vytvářet pokoj, a ne napětí, když budete vyzařovat lásku, a ne zlobu,“ řekl Graubner.

Lidé by neměli podle Graubnera spoléhat na chytrost či „sílu a peníze mocných“. A i když se někomu může zdát, že ve světě roste strach a beznaděj, boží království je blízko. „I přes ztrátu blahobytu, a dokonce konkrétní zkušenosti s chudobou, otevřete oči a také srdce. Nebojte se,“ řekl Graubner. S odkazem na svatého Pavla doplnil, že by lidé měli být zajedno a neměli by mít mezi sebou roztržky.

Návštěvníci bohoslužby viděli i výstavu korunovačních klenotů. Ta měla původně skončit v sobotu, Hrad ale před několika dny oznámil, že ji prodlouží. Pokračovat bude pro veřejnost od dnešních 14:30, dnes se na klenoty českých panovníků mohou lidé přijít podívat až do 21:00, v pondělí a úterý pak vždy od 08:00 do 18:00.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Při modlitbě za vlast, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekli-ďas , 22.01.2023 13:58:58
Se někteří propadli až do Kyjeva.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…