Zeman: ČR má využít kontaktů v EU i arbitráží k obraně zájmů ČEZ

21.02.2013 12:34

Česká republika by měla využít kontaktů v EU i arbitrážních mechanismů, aby hájila pozici energetické společnosti ČEZ v Bulharsku. Vláda by o situaci v zemi měla jednat s bulharským kabinetem, i když je v demisi, a hájit české zájmy. Budoucí prezident Miloš Zeman to řekl novinářům při příchodu do své pražské kanceláře.

Zeman: ČR má využít kontaktů v EU i arbitráží k obraně zájmů ČEZ
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Podle Zemana "každá rozumná vláda hájí zájmy svých podniků". "Co se týče Bulharska, tak i vláda v demisi je vláda. A je třeba jednat s jakoukoli vládou, včetně vlády v demisi," uvedl budoucí prezident. Podle Zemana se někteří čeští politici tváří, že nevědí, co jsou národní zájmy. "Měli by využít všech kontaktů na Evropskou unii, využít arbitrážních mechanismů, ale kromě toho přistoupit i k bilaterálním jednáním," dodal Zeman.

V Bulharsku ve středu rezignovala vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem. Důvodem demise kabinetu byly masové protesty vyvolané vysokými cenami elektřiny. Terčem protestů se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ. Borisov v úterý řekl, že ČEZ by měl přijít v Bulharsku o licenci. Podle bulharské prokuratury ČEZ "systematicky porušoval" pravidla. ČEZ považuje řízení o odebrání licence v Bulharsku za neopodstatněné.

Odstupující prezident Václav Klaus ve středu řekl, že společnost ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku. Dění v jihoevropské zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl český energetický gigant použit jako jeden z nástrojů. Klaus by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovaly.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se situací zabývá ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Sofii. Je třeba počkat na novou bulharskou vládu, do jejího jmenování nemá jednání smysl, řekl ve středu ČTK.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…