Zeman, Klaus ml. a Babiš. Všichni dostali v rádiu výprask od mladé středoškolačky, o které jste již možná slyšeli kvůli Bakalovi

12.04.2018 19:03

Studenti středních škol se postavili proti Andreji Babišovi. Odmítají, aby se kvůli slevám na vlaky a autobusy škrtalo v rozpočtu ministerstva školství. Lenka Štěpánová, studentka pražského gymnázia a předsedkyně České středoškolské unie ve Dvaceti minutách Radiožurnálu promluvila o tom, proč se studenti pouštějí do politiky, a objasnila, jaká je souvislost mezi tím, že organizuje protesty proti Babišovi, a přitom jí studium platí jeho rival, miliardář Zdeněk Bakala.

Zeman, Klaus ml. a Babiš. Všichni dostali v rádiu výprask od mladé středoškolačky, o které jste již možná slyšeli kvůli Bakalovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná stávka studentů v Ostravě na Masarykově náměstí

Studentka Lenka Štěpánová se účastnila i studentských protestů „Vyjdi ven“, protože jí prý nevyhovuje to, jak se zachází s ústavními hodnotami. „Chtěla jsem přijít podpořit i své spolužáky. Jako Česká středoškolská unie jsme se ale nepodíleli na organizaci, ani na své škole jsem tento protest neorganizovala,“ uvedla s tím, že je dobře, že se sami žáci rozhodli k protestům, když nebyli spokojení s tím, co se u nás na politické scéně děje. „Je skvělé, že k tomu dochází, to bychom měli kultivovat, a ne zapírat,“ dodala.

Tento protest měl velký ohlas i mezi politiky. Například prezident Miloš Zeman velmi kritizoval video zachycující, jak dvanáctiletá dívka v den protestu na studentském shromáždění u Národního divadla hovořila o politice. „Lidé i studenti právo protestovat mají, tohle už ale hraničí se zneužíváním dětí,“ prohlásil prezident. Štepánová je však přesvědčena o tom, že se Zeman akorát snažil odvrátit pozornost od toho, že žáci byli schopni sami zorganizovat protesty a reagovat na dění, které se jim nelíbí.

Podobná slova k akci pronášel například i poslanec za ODS Václav Klaus ml., který uvedl, že studentům by na protest volno nedal, jelikož politika do škol nepatří, jeho reakce prý studentku ale vůbec nepřekvapila. „On je známý tím, že nemá rád demokratické vzdělávání a cokoli demokratického ve škole. Politika do škol patří. Odmítám, že by to mělo být naopak,“ zdůraznila s tím, že škola utváří společenské hodnoty, má socializační funkci a ve chvíli, kdy ignoruje témata hýbající veřejným prostorem, podporuje to, že by se občané neměli zajímat o to, co se děje okolo nich. „Pak nelze předpokládat, že lze udržet demokratické fungování společnosti,“ míní studentka.

Česká středoškolská unie, jejíž předsedkyní je právě Lenka Štěpánová, na sebe před pár dny upozornila tím, že spolu se studenty pedagogických fakult se dohromady vymezila proti rozhodnutí vlády Andreje Babiše, a sice vzít z kapitoly ministerstev školství 400 milionů korun a přesunout je na financování zlevněného jízdného pro studenty a důchodce. „Nás totiž zarazilo to, že vláda uvádí vzdělávání jako svou prioritu a škrty, které se dějí v různých kapitolách státního rozpočtu, byly v oblasti vzdělávání druhé největší,“ vysvětlovala studentka.

Připomněla také, že v otevřeném dopise premiérovi a celé vládě žádali, aby zmíněné finanční prostředky byly reinvestovány do oblasti vzdělávání, tak aby o ně vzdělávání nepřicházelo. Premiér Andrej Babiš však prý namítal, že peníze, které sebral, nejsou peníze, o něž by se ztenčily prostředky na platy učitelů nebo na financování školství, ale že jsou to pouze zbytky z minulého roku.

„Babiš říkal, že jsou to peníze, které nebyly vyčerpány z fondů pro vysoké školy a mezinárodní spolupráci ve vědecké oblasti. A my jsme poukazovali na to, že vzhledem k tomu, že vláda přesouvá prostředky do jiné oblasti, tedy podle usnesení z 27. března o slevovém jízdném, tak dokázala, že ty peníze by se mohly přesunout i v jiné oblasti, tedy v resortu školství, kde jsou potřebné,“ dodala s tím, že v této oblasti zkrátka s premiérem vůbec nesouhlasí.

Na tuto studentskou výzvu podle slov Štěpánové premiér Babiš reagoval na příslušné facebookové události, kde však pouze uvedl, že jde o prostředky z rezerv. „Na to, že jsme odpověděli, že tyto finance by se daly do vzdělávání reinvestovat, už nereagoval,“ upřesnila s tím, že z toho důvodu mu ve čtvrtek napsali nový e-mail, kde jej studenti žádají o schůzku na projednání toho, aby peníze byly použity pro účely zkvalitňování českého školství.

Na zpravodajském serveru Týden.cz se však v souvislosti s tím objevily zprávy mířené přímo na studentku Štěpánovou ve snaze ji znevěrohodnit. Server informoval totiž o tom, že studentka má příští rok studovat v Británii a bude studovat díky stipendiu od nadace manželů Bakalových.

„Celé mi to přijde absurdní. Hledat přímou souvislost mezi akademickým stipendiem a mými vlastními občanskými aktivitami, které nedělám sama za sebe, ale za Českou středoškolskou unii, kde vystupuji z pozice volené funkce,“ uvedla s tím, že ji překvapilo, jaký to mělo ohlas a kolik jí vzápětí přišlo nenávistných e-mailů a zpráv. Tuto zprávu o jisté souvislosti s Bakalou mimo jiné šířil i mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

„Nacházet spojitost mezi tím, že jsem získala akademické stipendium na základě toho, že jsem prošla výběrovým řízením u nadace Bakala Foundation, a tím, co dělám už tři roky ve spolku Středoškolské unie, je úsměvné,“ uzavřela Štepánová s tím, že Středoškolská unie se bude ohrazovat proti škrtům ve vzdělávání a bude prosazovat proměnu výuky, ať už je ve vládě skutečně kdokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…