Zeman Moravcovi přiznal, komu slouží. Kníže mluvil o kole

10.01.2013 23:25

Bývalému premiérovi Janu Fischerovi se podařilo během velké prezidentské debaty na ČT mluvit nejvíce času. Na začátku se však Miloš Zeman „přiznal“, že je agentem Lukoilu, a hned rozesmál diváky v pražském Kongresovém centru. Smích však vyvolaly i věty některých jiných kandidátů.

Zeman Moravcovi přiznal, komu slouží. Kníže mluvil o kole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Na začátku tzv. superdebaty měli všichni kandidáti říci, jakou špatnou vlastnost by museli jako prezident či prezidentka omezit. Podle Zuzany Roithové a Vladimíra Franze by to byla důvěřivost, Jan Fischer by musel zapracovat na své zapomnětlivosti, Jana Bobošíková na přílišném perfekcionismu. „Já dám vždycky přednost kávě v posteli s knížkou a to se mi nepovede,“ zalitovala Táňa Fischerová.

Přemysl Sobotka by prý omezil kouření a Jiří Dienstbier by nebyl tolik tolerantní. „Nebudu lidem, kterým jsem dříve říkal, že jsou hloupí, říkat, že se to zlepší,“ řekl spíše opak Miloš Zeman. Karel Schwarzenberg by prý omezil svou lenost, protože by už nad sebou neměl žádného „šéfa, který by ho honil“.

Diskuze se pak stočila na téma financování kampaně. „Dovolte, abych se vám představil, jsem ruský agent a mé jméno je Lukoil,“ strefil se hned na začátku sám do sebe Zeman. A zalitoval, že deník MF Dnes, který ho s touto firmou spojuje, prý nečte vlastní články – představitel Lukoilu jim totiž v jednom rozhovoru vyvrátil, že by kohokoliv z kandidátů nějak sponzoroval. „A dovolte, abych srdečně poděkoval tomu, kdo mi věnoval šest korun,“ dodal Zeman.

Jako další levicový kandidát se do něj následně pustil Jiří Dienstbier. „Já jsem kandidátem sociálních demokratů, kteří chtějí moderní levicovou politiku, kteří chtějí prosazovat důstojnost všech lidí v republice, a ne těch lidí, kteří s nostalgií vzpomínají na éru opoziční smlouvy,“ uvedl.

Jan Fischer po několikáté vysvětloval Tomáše Chrenka jako sponzora své kampaně. A následně připomněl „93 procent od Transparency International za průhlednost transparentního účtu a trvale první místo na žebříčku“.

Přemysl Sobotka pak byl tázán na problémy s neexistujícím sponzorem, firmou Neex. Tehdy peníze vracel, protože firmu neznal, později ale zjistil, že peníze mu vracela banka, jelikož byly poslány na špatné číslo účtu. On sám tehdy nevěděl, co je za firmu Neex, a tak udělal ukvapené závěry. „Možná vy byste to věděl, protože jste chytřejší než kdokoliv z nás tady,“ prohlásil na adresu moderátora Václava Moravce.

To Táňa Fischerová fungovala s výrazně menším rozpočtem než ostatní kandidáti. „Když se lidé pro něco rozhodnou, tak ty peníze nejsou potřeba,“ řekla v pořadu. Neposílala tak například voličům tištěné letáky s programem, jako to dělali jiní, například Schwarzenberg či Sobotka. „Já si myslím, že těch kanálů, jak se s nimi potkat, je mnoho,“ vysvětlila.

Co by kandidáti změnili v budoucnu na zákonu o přímé volbě? „Když už jsme zavedli přímou volbu, mohli jsme se podívat, jak to dělají sousedé dlouhá léta,“ poznamenal Schwarzenberg. „Místo toho jsme tady zase jednou vynalézali kolo,“ dodal ironicky.

Dienstbier by uvítal přísnější dodržování průhledného financování kampaní, protože „Miroslav Šlouf je zřejmě kouzelník s penězi“. Franz a Fischerová by uvítali, kdyby zde byly stejné podmínky pro občanské a politické kandidáty. „Jen žasnu, jak ti zákonodárci, kteří nyní vidí ty chyby na zákoně, je nyní říkají,“ prohlásila kriticky Bobošíková. Navíc zmínila problém, kdy byla po určitou dobu vyřazena ze seznamu kandidátů a znevýhodněna. „Takže příště bych doporučovala zkvalitnit státní správu,“ poukázala na Ministerstvo vnitra.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Na otázku, jak zní druhá sloka české hymny, nikdo neznal odpověď. Nato však skladatel Franz vyzkoušel i moderátora – a víte, v jakém roce vznikla nebo v jaké je tónině? Moravec neodpověděl.

Dalším tématem byla hrdost na svou zemi. „Co prezident nikdy nesmí, je urážet druhé lidi, snižovat úctu k dalším a snižovat je za hranicemi, jak jsme zvyklí u současného prezidenta,“ odvětila Roithová. Podle Bobošíkové je neuctivé prohlašovat, že ve státním znaku by se měl objevit krteček, což kdysi říkal v žertu její soupeř Schwarzenberg. Zeman poukázal na to, že by se nemělo podlézat velmocím a zmínil jako příklad prezidenta Emila Háchu a rovněž chování Topolánkovy vlády při vyjednávání o americkém radaru.

Po dlouhé debatě o autech prezidenta, kdy i padlo, že jakým autem jezdí prezident, není příliš důležité, ale jde o činy, došlo na inaugurační projevy. Bobošíková o projevu nemluvila v podmiňovacím způsobu, tedy jako by se měl skutečně stát. Franz by měl rád kromě dalších projevů i jeden vánoční, který by byl v laskavém duchu a vypomohl by si i básní, načež zarecitoval Karla Tomana.

Když se měli kandidáti ohlédnout za svou kampaní a vyjmenovat nepříjemné okamžiky, Sobotka byl skromný a poděkoval soupeřům, že se od nich nedočkal žádného faulu. Zeman poukázal na slovenský deník Sme. „Označil mě za Mečiarova stoupence, přičemž jsem byl asi jediný český politik, který v době, kdy Mečiar na Slovensku vládl, Mečiara kritizoval,“ uvedl. Zřejmě prý šlo o pomstu za kritiku popradského piva.

Fischer ocenil, že se do prezidentské volby pustily i ženy. „Všechny fauly by se do jedné věty nevešly,“ dodal vzápětí.

Fischerová a Franz si posléze postěžovali na část veřejnosti, která je vyzvala, aby odstoupili kvůli „silnějšímu kandidátovi“, na mysli měli Schwarzenberga. „Já to považuji za určité popření demokracie, protože ta rozmanitost je to, po čem jsme volali,“ uvedla bývalá poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…