Zeman: Pojďme lidem dávat práci, ne sociální dávky. Kdo pracuje načerno, bude mít nízký důchod

20.10.2014 13:25

Na jednání tripartity byl dnes přítomen i prezident republiky Miloš Zeman. Po jejím skončení promluvil před novináři. Pochválil Sobotkovu vládu za vytvoření atmosféry důvěry ve společnosti a podpořil zvyšování minimální mzdy.

Zeman: Pojďme lidem dávat práci, ne sociální dávky. Kdo pracuje načerno, bude mít nízký důchod
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman mluví se svým mediálním doprovodem

„Nečekejte ode mě žádné dramatické prohlášení. Na rozdíl od situace, kdy jsem tady stál s bývalým předsedou vlády Petrem Nečasem…“ uvedl své vystoupení Zeman. Připomněl Nečasova slova: „Zvýšení minimální mzdy projde jen přes moji politickou mrtvolu.“

Tripartita se na jejím zvyšováním shodla. „To je téma, kterým jsme se zabývali i dnes. Já zvýšení minimální mzdy podporuji. Mimo jiné i proto, že v celé řadě profesí je část mzdy vyplácená načerno, což je samozřejmě z krátkodobého hlediska výhodné, ale z dlouhodobého hlediska nikoli. Jednak je to daňový únik, a také ti lidé, až jednou půjdou do důchodu, budou mít velmi nízký důchod,“ uvedl prezident.

Důležité jsou investice

„Jsem rád, že jsme dospěli ke shodě, že nemůžeme nadále tvrdit, že zvyšujeme minimální mzdu proto, abychom zvýšili rozdíl mezi ní a sociálními dávkami, a na druhé straně nůžky zase zavírat, řekněme, přehnanými opatřeními v oblasti sociálních dávek, které jsou zase odvozovány především jako násobky životního minima,“ uvedl Zeman a připojil se k předvolebnímu sloganu sociální demokracie: „Potřebujeme lidem dávat práci, nikoli sociální dávky.“ „Vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet pracovních míst, sice pomalu, ale zvyšuje se, tak se dá tento slogan v praxi uplatňovat,“ pochválil situaci Zeman.

Z jednání měl prezident dobrý dojem. Přednost vlády Bohuslava Sobotky je v tom, že dovede vytvořit atmosféru důvěry a důvěra ve společnosti je podle něj stejně důležitý faktor jako růst ekonomiky. „Lidé už jsou prý ochotni více investovat, případně utrácet. Jsem rád, že v programu vlády je kladen velký důraz právě na investice,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…