Zeman: Při volbách na Ukrajině by měli být i čeští pozorovatelé

05.03.2014 15:00

Česká strana by podle prezidenta Miloše Zemana měla vyslat na připravované volby na Ukrajině své pozorovatele. Důvodem je podle něj riziko jejich falšování. Zeman to dnes řekl při debatě s olomouckými studenty během své návštěvy Olomouckého kraje. Zopakoval, že vláda vzniká na základě svobodných voleb a současná vláda na Ukrajině podle něj není plnohodnotná.

Zeman: Při volbách na Ukrajině by měli být i čeští pozorovatelé
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman v Olomouci

Zeman zopakoval svá slova, že vláda se nesestavuje na náměstích. "Vláda vzniká na základě výsledků svobodných voleb. Jsem přesvědčen o tom, že by na Ukrajině měly co nejdříve proběhnout svobodné volby, nejlépe pod dohledem a s plnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Že i Česká republika by se vysláním početné pozorovatelské mise měla na této kontrole podílet, protože tady máme samozřejmě riziko, že ty volby mohou být falšovány," uvedl prezident.

Sankce nikomu nepomohou, opakuje Zeman

Volby na Ukrajině by měly být 25. května. "Pak teprve bude možné sestavit plnohodnotnou vládu, protože dnešní ukrajinská vláda není plnohodnotná. Nevznikla z voleb, vznikla z výkřiků na náměstí. Tam mezi demonstranty byly minimálně dvě skupiny. Ta první, chci věřit, že silnější, si přála demokratickou a proevropskou Ukrajinu. Ta druhá, chci věřit, že slabší, si přála banderovskou Ukrajinu," podotkl Zeman s odkazem na ukrajinského nacionalistu Stepana Banderu.

K plánům Západu uvalit sankce na Rusko kvůli vojenské intervenci na ukrajinském Krymu Zeman zopakoval, že sankce ničemu nepomohou. "Pokud jde o finanční pomoc, ta má smysl pouze tehdy, když je zajištěno, že nebude končit v černých děrách, respektive v kapsách oligarchů, což v této době ještě zajištěno není," řekl prezident novinářům.

Zeman dnes v Olomouckém kraji zahájil třídenní návštěvu. Dotazy na Ukrajinu, ale i Evropskou unii či měnu padly od studentů při jejich setkání s prezidentem na Slovanském gymnáziu v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…