Zeman? Stav nejasný. Politolog objasnil článek 66

05.11.2021 7:23

Prezidentovi Miloši Zemanovi v současném povolebním období náleží jedna z klíčových rolí. Zbavení jej pravomocí za pomoci aktivace článku 66 je kvůli jeho nemoci jedním z hlavních témat. Rozhodující slovo zde musejí mít horní a dolní komora, píše v komentáři na serveru Reflex.cz politolog Bohumil Doležal.

Zeman? Stav nejasný. Politolog objasnil článek 66
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Bohumil Doležal

„Je to věc vážná, zvláště když vítěze voleb teď zalila obří vlna soucitu k chorému činovníkovi,“ píše Doležal v článku s titulkem Problém prezident aneb Balvan na cestě zpět k demokracii.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Momentální stav prezidenta je nejasný: „Má na té nejasnosti podíl jeho politická kreativnost, iniciativa jeho spolupracovníků, nebo jeho vážné zdravotní problémy? Přesněji řečeno: jaký je podíl těchto faktorů na vzniklé situaci?“ pokládá řecnické otázky.

Původní zdroj ZDE.

Ústava má k dispozici článek 66, zmiňuje, že pakliže nastane situace jako ta nynější, je rozhodnutí o jeho aktivaci na prosté většině Senátu a Poslanecké sněmovny. „Nerozhoduje se o odvolání prezidenta, nýbrž jen o tom, aby v situaci, kdy nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat, byl výkon jeho pravomocí přesunut na jiné,“ podotýká.

Podle Doležala je zjevné, že do okruhu závažných důvodů patří i ty zdravotní, nikde však není řečeno, že jen ty. „Považuji za podstatné v situaci, jako je tato, aby byla přizvána ‚lékařská konzilia‘. Odborné stanovisko musí být vzato v úvahu, ale rozhodující slovo musí mít Poslanecká sněmovna, Senát a případně i  Ústavní soud,“ uzavírá s tím, že žijeme v parlamentní demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…