Zeman: Vojáci z amerického konvoje nejsou okupační armáda

24.03.2015 14:01

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, aby byli vojáci amerického konvoje označováni za okupační armádu. Řekl to při návštěvě Libereckého kraje. Poznamenal, že v souvislosti s konvojem musí bojovat s "antiamerickými blázny". Blížící se průjezd konvoje v posledních dnech vyvolal kontroverze, nesouhlasí s ním zejména komunisté a aktivisté názorově blízcí Rusku. Plánují proti němu protesty. Jejich odpůrci naopak chtějí vojáky vítat.

Zeman: Vojáci z amerického konvoje nejsou okupační armáda
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Třetí zastavení prezidenta na návštěvě v Plzeňském kraji byla beseda s žáky středních škol v Plzni v areálu střední průmyslové školy elektrotechnické

"Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách," řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem. "Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá," dodal prezident.

Komunisté protestují

Zeman zopakoval, že je proti jakýmkoli jiným vojenským základnám v Česku než českým. Poznamenal, že v minulém roce bylo podobných průjezdů několik a nikdo si toho nevšiml. "Jedině díky České televizi, která ten asi pětisetčlenný konvoj málem interpretuje jako Závod míru, neustále slyšíme v hlavních zprávách, kudy konvoj pojede," poznamenal Zeman.

Americký konvoj bude čítat asi 516 lidí a 118 vozidel. Přes Česko pojede v rámci svého přesunu z vojenského cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku. V současné době je v Polsku.

Proti jeho průjezdu Českem se postavili například komunisté, podle kterých nejde o průjezd, nýbrž o pobyt, a proto ho měla schvalovat Sněmovna, nikoli vláda. Byla tak prý porušena ústava. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s tím zásadně nesouhlasí, vše je prý v souladu s českými zákony. Proti konvoji také protestují různí aktivisté, podle nichž jde o demonstraci síly, která je zaměřena proti Rusku. Plánují proto protesty a demonstrace, vyhrožují i blokádou.

Kalouskovi se zvedá žaludek

S jejich názory nesouhlasí mnoho dalších skupin, které se naopak chtějí s americkými vojáky setkat a za jejich spojenectví jim poděkovat.

"Zvedá se mi žaludek z posttotalitních zombie,kteří protestují proti průjezdu americké vojenské kolony na našem území," napsal třeba místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na svém twitterovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…