Zeman a Schwarzenberg budou řešit spor o velvyslance

16.04.2013 6:21

Řešení svého sporu o jmenování velvyslanců dnes budou hledat prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Prezident přijme místopředsedu vlády v poledne na Pražském hradě.

Zeman a Schwarzenberg budou řešit spor o velvyslance
Foto: hns
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Neshody mezi oběma politiky se rozhořely poté, co dal Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou, manželku svého předchůdce. Schwarzenberg návrh rozhodně odmítl. Na post už navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška.

Kvůli sporům mezi Černínským palácem a Hradem jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích. Kromě jmenování Klausové velvyslankyní na Slovensku prosazuje Zeman dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě. Schwarzenberg ale požaduje, aby ve vedeních ambasád seděli zkušení kariérní diplomaté.

Remek v Moskvě prý nebude

Podle informací deníku Insider však prý varianta, že by se ambasadorem v Moskvě stal eruposlanec za KSČM Remek, již neplatí.

Spor prezidenta s šéfem diplomacie kritizují koaliční i opoziční politici. Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka neshody značně poškozují českou diplomacii a obraz země. Kritika zazněla i z úst europoslance a zahraničněpolitického experta ODS Jana Zahradila.

Postup při jmenování velvyslance je takový, že ministr zahraničí daného kandidáta navrhne vládě, kabinet jeho jmenování schvaluje a prezident dotyčného následně jmenuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…