Zeman bude ve Vietnamu jednat o zrušení víz nebo o přímé lince. Pak zamíří do Kazachstánu

02.06.2017 6:08

Prezident Miloš Zeman bude příští týden jednat ve Vietnamu například o zrušení víz pro české turisty. S vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem bude chtít mluvit i o obchodních záležitostech, zřízení přímého leteckého spojení nebo o problematických českých investicích. V Kazachstánu by se měl následně setkat s prezidenty Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a pravděpodobně i Kazachstánu. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman bude ve Vietnamu jednat o zrušení víz nebo o přímé lince. Pak zamíří do Kazachstánu
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Do obou zemí ho doprovodí početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR. Zeman do Vietnamu odlétá v pondělí, do Kazachstánu přeletí ve čtvrtek. Zpět do ČR se vrátí v sobotu. Hlavním bodem cesty po komunistickém Vietnamu bude setkání s vietnamským prezidentem.

Budou spolu mluvit i o vietnamské menšině v Česku. Řešit tak budou nejen unikátní situaci, kdy podle Jindráka ve Vietnamu podle odhadů žije asi 300 000 Vietnamců, kteří mají osobní zkušenost s Českou republikou či s Československem, ale i kriminální potíže některých vietnamských skupin. Vietnamské gangy vydělávají především na prodeji drog, v minulosti se řešilo i praní špinavých peněz.

Důležitým jednáním by měla být diskuse o zrušení víz pro české turisty. Nyní musejí lidé, kteří chtějí Vietnam navštívit, žádat o elektronická víza. Turismu by mohlo pomoci i zřízení přímého leteckého spojení. Tématem má být i několik problematických investic českých firem a jejich ochrana. Zeman by jim chtěl svou přímluvou pomoci nastalou situaci vyřešit. Vietnamci se naopak pravděpodobně budou snažit získat podporu ČR ve sporu o Jihočínské moře. Podle Jindráka bude Zemanova delegace držet pozici Evropské unie, která se ke sporu staví zdrženlivě. Prezidenti budou mluvit i o byznysu, do Vietnamu letí početná podnikatelská delegace zastupující desítky firem. Organizuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Zemana do Vietnamu doprovodí náměstci ministerstva zahraničí, vnitra a průmyslu a obchodu. Poletí s ním i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který bude v Hanoji podepisovat smlouvu o vydávání odsouzených osob. ČR díky nim bude moci do Vietnamu k výkonu trestu vydávat Vietnamce, kteří jsou v Česku odsouzeni za trestný čin. Podepisovat se také bude smlouva o policejní spolupráci v boji proti závažné trestné činnosti.

Během návštěvy Hanoje také Zeman položí věnec u památníku národním hrdinům. Pomník připomíná hrdiny vietnamských válek včetně té proti americké intervenci v 70. a 80. letech. Podle Jindráka jde o standardní součást programu cizích státníků ve Vietnamu. Potká se také s představiteli vlády, Národního shromáždění a komunistické strany.

V Kazachstánu se Zeman zúčastní zahájení otevření mezinárodní výstavy Expo 2017. Účast kazašskému prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi přislíbil při své návštěvě Kazachstánu v roce 2014. Česko bude mít na Expu, jehož tématem je „energie budoucnosti“, svůj pavilon, který Zeman otevře.

Zeman má naplánováno i několik bilaterálních schůzek s místními vládci. Měl by se potkat s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem i s novým prezidentem Uzbekistánu Šavkatem Mirzijojevem. Ve funkci loni nahradil zemřelého autoritářského prezidenta Islama Karimova. S oběma by měl mluvit zejména o ekonomických záležitostech.

Pražský hrad se snaží domluvit schůzku i s Nazarbajevem. Podle Jindráka by se mělo setkání uskutečnit, jeho domluva je ale složitá kvůli náročnému programu kazašského prezidenta. V Astaně se ve stejné dny uskuteční několik významných akcí, řekl Jindrák. S Nazarbajevem by Zeman měl mluvit o investičních projektech českých firem či o dluhu z dob Sovětského svazu.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …