Zeman by mohl začít s prezidentským systémem, píší LN

30.01.2013 12:49

Podle šéfredaktora Lidových novin Dalibora Balšínka je vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách cestou do minulosti. A pachuti, která zbyla z metod, kterými porazil Karla Schwarzenberga, se podle něj nezbavíme celé funkční období.

Zeman by mohl začít s prezidentským systémem, píší LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Čechům se podle Balšínka nepodařilo překročit svůj stín. „Zvítězil strach z jiného, nedostatek vlastního sebevědomí, čecháčkovství a podlé nacionalistické žvásty,” píše komentátor s tím, že na Hrad se se Zemanem dostávají i metody známé z 90. let.

Zároveň je prý ale zřejmé, že mnoho lidé nechtělo ani jednoho kandidáta a odmítali volit menší zlo. “Přiznejme si, kdo před půl rokem mohl seriózně tvrdit, že Karel Schwarzenberg postoupí do druhého kola a stane se se všemi svými handicapy vyrovnaným soupeřem Miloše Zemana?” připomíná šéfredaktor.

Podle Balšínka je jisté, že Zeman rozhodně nebude pouze klást věnce – na své zvolení čekal dlouho a nyní si ho bude chtít užít. “Zeman využije svého přímo voleného mandátu a ve všech ohledech své dosavadní předchůdce překoná. Možná dokonce položí základy k prezidentskému systému. V každém případě si s Milošem Zemanem užijeme a pachuti z toho, jakými prostředky dosáhl svého vítězství, se nikdy nezbavíme,” myslí si šéfredaktor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…