Zeman by s Drahošem prohrál, tvrdí průzkum pro Seznam

05.10.2017 12:44

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš v průzkumech stoupá. Podle posledního průzkumu společnosti Median pro Seznam Zprávy se ukazuje, že by jej v současné době v prvním kole prezidentské volby vážně zvažovalo volit 24 procent voličů. Dalších 31 procent z nich pak uvedlo, že by pro ně byl přijatelným kandidátem. Na druhé straně je pak prezident Miloš Zeman, u nějž roste podíl voličů, pro něž je nepřijatelný.

Zeman by s Drahošem prohrál, tvrdí průzkum pro Seznam
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Volbu současné hlavy státu v současné době vážně zvažuje 27 procent voličů, pro dalších 16 procent z nich by byl jako kandidát přijatelný. 

Na druhé straně však u Zemana stoupá počet voličů, pro něž je nepřijatelný. V současné době je to 57 procent dotázaných, v dubnu jich pak bylo „jen“ 51 procent. 

Průzkum Medianu zveřejněný na serveru Seznam Zprávy přinesl také volební model, jenž ukázal, jak by dopadl případně duel mezi prezidentem Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. Podle všeho by zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš s 55,5 procenty. 

Původní text ZDE

Další z vyzyvatelů současné hlavy státu, Miloše Zemana, pak je textař Michal Horáček. Jeho volbu by vážně zvažovalo 8 procent lidí, přijatelný je pro 24 procent dotázaných. Ale 49 procent oslovených pak uvedlo, že je pro ně nepřijatelný. 

Mezi dalšími uchazeči, které průzkum zmiňuje, je kandidát ODS Jaroslav Kubera, europoslanec Jiří Pospíšil a případný kandidát hnutí ANO Martin Stropnický.

Volební účast v přímé volbě prezidenta by se měla pohybovat kolem 55 až 65 procenty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…