Zeman chápe návrhy na zdanění finančních náhrad církvím. Chce se kvůli tomu sejít s Dukou

03.06.2016 17:43

Prezident Miloš Zeman se chce sejít s arcibiskupem Dominikem Dukou kvůli církevním restitucím. Na tiskové konferenci na závěr své cesty po Jihočeském kraji řekl, že určitá nenasytnost v restitucích je na škodu porozumění obou stran.

Zeman chápe návrhy na zdanění finančních náhrad církvím. Chce se kvůli tomu sejít s Dukou
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Strakonicích

Zeman již během jihočeské cesty vyjádřil pochopení pro návrh Jihočeského kraje zdanit peněžité náhrady, které dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích. Dnes poznamenal, že doufal, že přijetím restitučních zákonů "končí trvalý spor mezi trůnem a oltářem" a další restituční spory již nebudou.

"Nyní stojím před jiným úkolem, před zjištěním, že moje optimistická prognóza, nebo spíše očekávání, se nesplnily. Že církev podala 1500 majetkových žalob, z toho 150 právě v Jihočeském kraji," řekl Zeman. Návrh zákona o zdanění církevních restitucí je podle něj reakcí na tyto "masivní žaloby".

Dodal, že o záležitosti mluvil i se senátorem Tomášem Jirsou. "Ten mi řekl, že biskupská konference je údajně proti těmto žalobám," řekl prezident.

Zeman se chce, aby přispěl k řešení restitučního sporu, sejít s Dukou. "Zdá se mi, že určitá nenasytnost v této věci je na škodu porozumění obou stran," řekl.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…