Zeman chce, aby summit v Praze pomohl k uklidnění dění na Ukrajině

24.04.2014 16:46

Prezident Miloš Zeman by chtěl, aby summit Východního partnerství v Praze přispěl ke snížení napětí na Ukrajině třeba nabídkou zprostředkování oběma stranám konfliktu. V dnešním projevu na úvod dvoudenní vrcholné schůzky na Pražském hradě řekl, že to navrhne účastníkům jednání ke zvážení. Obává se totiž, že na Ukrajině hrozí buď invaze Ruska, nebo občanská válka.

Zeman chce, aby summit v Praze pomohl k uklidnění dění na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ukrajině prý hrozí buď ruská invaze, nebo občanská válka

„Navrhnu vám dnes při večeři, ale zejména zítra na druhém plenárním zasedání, abychom zvážili možnost, čím by Východní partnerství mohlo přispět k deeskalaci konfliktu na Ukrajině, kde podle mého názoru hrozí buď zahraničí invaze, nebo občanská válka," prohlásil Zeman.

„Jedna z možností, která může být předmětem naší diskuse, je nabídka Východního partnerství na zprostředkování dobrých služeb. Nabídka, kterou by ovšem musely přijmout obě strany a která nemůže být jakýmkoli způsobem vynucována," navrhl Zeman, který prý možnost zprostředkování předem konzultoval i s předsedy obou komor českého Parlamentu a ti tuto myšlenku podpořili.

Východní partnerství není žádná přípravka do EU

Do projektu Východního partnerství EU se v roce 2009 během českého předsednictví unii zapojily kromě Ukrajiny také Bělorusko, Moldavsko, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžán. Cílem programu je rozšířit spolupráci EU s těmito postsovětskými republikami a nabídnout jim možnost politického a hospodářského sblížení s unií. K jednáním o výsledcích prvních pěti let fungování tohoto projektu a jeho budoucnosti přijeli do Prahy prezidenti většiny účastnických států programu a šéfové států dalších zemí střední a východní Evropy.

Zeman v úvodním projektu vyjádřil přesvědčení, že Východní partnerství bude dlouhodobým, a ne jen krátkodobým projektem. Východní partnerství podle něj není „žádná přípravka do Evropské unie", ale chápe ho jako součást evropské politiky dobrého sousedství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…