Zeman dnes jmenuje Davida Uhlíře ústavním soudcem

10.12.2014 6:45

Ústavní soud bude mít po dnešku opět všech 15 členů, tým soudců posílí dosavadní advokát David Uhlíř. Prezident Miloš Zeman ho ústavním soudcem jmenuje ve 14:00. Šedesátiletého Uhlíře, který je odborníkem na občanské právo, prezident sám na funkci navrhl, v Ústavním soudu si přál vedle dalších expertů také advokáta.

Zeman dnes jmenuje Davida Uhlíře ústavním soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

Dosavadní místopředseda České advokátské komory ve funkci nahradí soudkyni Ivanu Janů. Její mandát skončil v polovině září.

Jako ústavní soudce by Uhlíř chtěl přispět k důvěře v občanská práva, svobodu slova a pluralitní parlamentní demokracii.

Uhlíř minulý týden při volbě v Senátu řekl, že úkolem Ústavního soudu je ochrana práv občanských a politických. "Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno," poznamenal. Podle něj by Ústavní soud měl vyrovnávat vztahy i mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Uhlíř také přednáší na UK

Uhlíř v advokacii působí od roku 1979, má také zkušenosti jako insolvenční správce. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …