Zeman dnes jmenuje předsedu Nejvyššího soudu, není známo koho

20.05.2020 6:44

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne jmenuje nového předsedu Nejvyššího soudu (NS). Dosud není známo, kdo je vybraným kandidátem. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Soud řídí jeho místopředseda Roman Fiala. O výběru a jmenování předsedy NS rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajících soudců NS. Funkční období předsedy je desetileté.

Zeman dnes jmenuje předsedu Nejvyššího soudu, není známo koho
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Média zmiňovala mezi adepty na funkci také místopředsedu NS Fialu a soudce téhož soudu Jiřího Pácala. Serveru Česká justice kandidaturu potvrdil soudce NS Petr Angyalossy, podle Lidových novin je jedním z adeptů předseda trestního kolegia NS František Púry.

Způsob, jakým Zeman vybírá nového předsedu NS, kritizovala v rozhovoru pro Lidové noviny prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová jako netransparentní a nedůvěryhodný. Vadí jí, že veřejnost nezná prezidentovy kroky ani kandidáty, o nichž uvažuje. Zákon sice prezidentovi žádný postup v tomto ohledu neukládá, ale výběr tak důležitého veřejného činitele se zásadním vlivem na život občanů i státu by podle Zemanové neměl ve společnosti budit pochybnosti.

Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala dva dny nato.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…