Zeman dnes na Hradě podpořil hejtmany, kteří si ponechali funkci poslance

30.04.2014 13:24

Prezident Miloš Zeman si dnes opět rýpnul do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na Pražském hradě, kde přijal hejtmany, totiž zapochyboval o tom, zda je slučitelné vykonávat současně funkci poslance a ministra. Právě Sobotka je totiž zároveň poslancem i premiérem a řada členů vlády je současně ministry i poslanci.

Zeman dnes na Hradě podpořil hejtmany, kteří si ponechali funkci poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman zároveň podpořil ty hejtmany, kteří si obě funkce ponechali. „Dovolte mi, abych zcela závěrem konstatoval, že na rozdíl od těch, kdo se domnívají, že funkce hejtmana a poslance jsou absolutně neslučitelné, já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra a poslance, funkce primátora a poslance nebo funkce starosty a poslance,“ řekl prezident s tím, že je osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne sloučit či nesloučit tyto funkce.

„Těm, kteří se rozhodli je sloučit, jsem se rozhodl věnovat stolní lampu, neboť to znamená práci nikoliv 12, ale 16 hodin denně,“ podotkla hlava státu s tím, že tuto stolní lampu už dostal hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD), jeho kolega Jiří Běhounek, který šéfuje Kraji Vysočina, ji obdrží.

Nově zvolený předseda Asociace krajů ČR, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který se poslaneckého mandátu před několika dny vzdal, v odpovědi prezidentovi vyjádřil souhlas s jeho názory. Poděkoval Zemanovi, že řeší skutečné problémy a ne „kvaziproblémy“, jako je souběh funkcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…