Zeman dnes povýší náčelníka štábu Řehku. Dostane druhou hvězdičku

22.06.2022 6:32

Brigádní generál Karel Řehka, který od července bude náčelníkem generálního štábu armády, se dnes stane generálmajorem. Povýšen bude prezidentem Milošem Zemanem na návrh vlády. Končící šéf NÚKIB tak bude dvouhvězdičkovým generálem, nyní má na epoletách hvězdičku jednu.

Zeman dnes povýší náčelníka štábu Řehku. Dostane druhou hvězdičku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil slavnostního otevření a požehnání opravené brány v Lánské oboře.

Povýšení vláda na podnět ministryně obrany Jany Černochové zdůvodnila potřebou svázání služebního místa s konkrétní hodností a jí odpovídajícím konkrétním služebním platem. Řehkovi předchůdci Aleš Opata i Josef Bečvář byli jmenováni náčelníky generálního štábu jako generálporučíci, tedy tříhvězdičkoví generálové.

Řehka byl do čela generálního štábu jmenován minulý týden a do armády se tak vrací. Dříve působil u speciálních sil v Prostějově, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu a působil i ve velitelských strukturách v NATO. Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA.

NÚKIB vedl Řehka od března 2020, odešel kvůli tomu do civilu. Úřad se pod jeho vedením opakovaně věnoval například kybernetickým útokům na české instituce a firmy, některé útoky jsou připisovány Rusku. Jeho nástupcem v čele úřadu se zřejmě stane dosavadní náměstek Lukáš Kintr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…