Zeman dostal anticenu za sexismus, Lauder naopak pochválili

08.03.2016 12:45

Anticenu za sexistické výroky Kyselá žába za loňský rok sdružení Žába na prameni udělilo prezidentu Miloši Zemanovi. Nominován byl za svá slova o Češkách unesených v Pákistánu a ženách zahalených v burkách. Pochvalné ocenění získali tři autoři, kteří reagovali na kritizovanou výstavu aktů v Akademii věd ČR, která byla předčasně ukončena.

Zeman dostal anticenu za sexismus, Lauder naopak pochválili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman cenu dostal za dva ze tří výroků, za něž ho veřejnost nominovala. Prvním je reakce na jednání dvou dívek, které byly uneseny v Pákistánu. "S děvčaty se určitě nesejdu. Jednaly neprozřetelně a udělaly starosti rodině i českému státu," řekl Zeman loni v březnu v pořadu Pressklub na Frekvenci 1.

Druhý vybraný výrok pronesl prezident v říjnu při své návštěvě ve Zlínském kraji, v řeznictví v Lechoticích na Kroměřížsku. Sděloval svou vizi Česka po příchodu migrantů. "Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku," uvedl Zeman. "Dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím," dodal.

Podle Dany Radové, ředitelky sdružení Žába na prameni, které ceny uděluje, se prezident z dnešního večerního předávání omluvil, protože je na návštěvě v Karlovarském kraji. Spolek ale s prezidentskou kanceláří jedná o jiném termínu předání.

Druhé a třetí místo obsadili novináři, komenátor deníku E15 a týdeníku Euro Pavel Páral za text Feminacistky v akci, ve kterém se vyjadřuje ke zrušené výstavě aktů v Akademii věd. Třetí cenu porota udělila redaktorce Mladé fronty Dnes Scarlett Wilkové za článek Genderové šílenství o posuzování učebnic z hlediska genderu, který vyšel v srpnu v Magazínu MfD.

Nominováni byli také bývalý prezident Václav Klaus, bývalý ministr školství Marcel Chládek, americký prezidentský kandidát Donald Trump nebo protiislámský aktivista Martin Konvička.

Pozitivní ocenění Zlatá žába získaly tři reakce na výstavu aktů na akademické půdě. Výstava Women: Scenes in the Library se původně konala v knihovně jako součást festivalu Týden vědy a techniky. Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ji ale označily za sexistickou, a knihovna pak výstavu předčasně ukončila. První místo získala právnička Barbora Havelková, která přednáší na oxfordské univerzitě, za článek na serveru Lidovky.cz Akty na akademii - feministky nikoho umlčet nechtěly, druhé redaktorka Respektu Silvie Lauder za text Co odhalila výstava fotografií na Akademii věd a třetí redaktor Nového prostoru Rad Bandit za text Pár zakázaných fotek.

Sdružení vyhlašování cen letos obnovilo, poslední předalo v roce 2008, kdy cenu obdržel tehdejší ministr práce Petr Nečas. "Zatímco dříve se vše odehrávalo ve sféře jakéhosi verbálního šermování, musíme konstatovat, že loni ve veřejném prostoru genderovou korektnost nejednou vymazala zarputilá nenávist, záludnost a někdy i lži," vysvětlila návrat cen Radová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…