Zeman dostal rozhořčený dopis z evropské centrály Romů. Jde o slova o pracovní povinnosti, jsou prý hrubá a ohrožují demokratické hodnoty

01.10.2018 16:20

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) se dnes v otevřeném dopise adresovaném Miloši Zemanovi ohradilo proti „rasistickým výrokům“ českého prezidenta o Romech. Zeman minulý týden v Olomouckém kraji uvedl, že nezaměstnanými v jedné z navštívených obcí jsou právě Romové. Ti podle něj za komunistického režimu pracovat museli, a pokud to odmítli, skončili ve vězení. Slova hlavy státu připomněla ČTK.

Zeman dostal rozhořčený dopis z evropské centrály Romů. Jde o slova o pracovní povinnosti, jsou prý hrubá a ohrožují demokratické hodnoty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidentova slova podle ERRC ohrožují demokratické hodnoty a jsou rasistická. Hrad kritiku odmítl.

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil Zeman v úterý v obci Kojetín. „Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal prezident.

Prezidentovo prohlášení je podle ERRC zřejmým projevem nenávisti a rasismu. „Vaše hrubá rétorika, která má vyvolat strach a rasistický všeobecný odpor, je přímou hrozbou pro demokratické hodnoty a bezpečnost jedinců i komunit,“ uvedlo ERRC v dopise. Uvedlo přitom, že by prezident měl kvůli své rétorice odstoupit.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK odmítl, že by prezidentovy výroky byly rasistické. „Výroky pana prezidenta nejsou v žádném případě rasistické,“ uvedl mluvčí.

Zeman mimo jiné během svého projevu naznačil, že současnou pětiprocentní nezaměstnanost tvoří v Kojetíně právě Romové. Dodal, že řešením je nevyplácet sociální dávky těm, kteří odmítnou nabízenou práci bez závažných, například zdravotních důvodů.

ERRC v dopise uvedlo, že počet Zemanových rasistických výroků vůči Romům je rekordní. Připomnělo například prezidentovo prohlášení, že 90 procent „nepřizpůsobivých“ v Česku je romského původu. Termín „nepřizpůsobiví“ se přitom podle ERRC v ČR od roku 2015 používá jako oficiální označení. To je však extrémně nebezpečné, protože se pokouší ospravedlnit nesnášenlivost vůči Romům, dodalo ERRC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…