Zeman hostí dvoudenní setkání státníků Východního partnerství

24.04.2014 6:03

V Praze dnes začíná dvoudenní vrcholné mezinárodní setkání u příležitosti pátého výročí zahájení projektu Východního partnerství, jehož cílem je rozšířit spolupráci Evropské unie s šesti postsovětskými republikami. Setkání na Pražském hradě hostí prezident Miloš Zeman.

Zeman hostí dvoudenní setkání státníků Východního partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Do Česka na akci přiletí dosluhující slovenský prezident Ivan Gašparovič, rakouský Heinz Fischer, polský Bronislaw Komorowski, maďarský János Áder a litevská prezidentka Dalia Grybauskaité. EU bude zastupovat komisař pro rozšíření Štefan Füle.

Z účastnických států programu přijedou prezidenti Moldavska Nicolae Timofti, Gruzie Giorgi Margvelašvili, Arménie Serž Sargsjan a kontroverzní hlava Ázerbájdžánu Ilham Alijev. Ukrajinu, odkud byl původně pozván nedávno sesazený proruský prezident Viktor Janukovyč, bude reprezentovat ministr zahraničí Andrij Deščycja.

Zatím bez zástupce zůstává Bělorusko, jehož autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka Západ kritizuje za potlačování lidských práv a pronásledování opozice.

Podle ředitele zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka by pražská schůzka prezidentů mohla přinést odpověď na otázku, co od Východního partnerství v současnosti očekávají zapojené země. Kmoníček je přesvědčen, že se role projektu po vypuknutí krize na Ukrajině ještě zvětšila. „My to ale potřebujeme slyšet od nich, protože možná si to tak myslíme jenom my," řekl ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…