Zeman je na lékařské prohlídce, Češi o zdraví prezidenta vědí méně než Američané

24.09.2019 12:51

Prezident Miloš Zeman je dnes na pravidelné lékařské prohlídce. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Prezident v neděli serveru Blesk.cz řekl, že si v úterý nechá udělat krevní obraz.

Zeman je na lékařské prohlídce, Češi o zdraví prezidenta vědí méně než Američané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podmínky a pravidla pro lékařskou péči o hlavy států jsou ve světě rozdílné. Informování o zdravotním stavu prezidentů či premiérů však není ve světě výjimkou, včetně světových velmocí. Nejvíce informací o kondici hlavy státu mají nejspíš Američané, naopak Rusové se o zdravotním stavu prezidenta a dalších státních činitelů mnoho nedozvědí.

Výběr informací o praxi v informovanosti o zdravotním stavu hlav státu (mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Miloš Zeman je dnes na pravidelné lékařské prohlídce):

Ve Spojených státech nejsou zdravotní kontroly pro prezidenty povinné, hlavy státu je ale pravidelně podstupují a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí. Zprávy, které o zdravotním stavu vydává Bílý dům, jsou značně podrobné. Američané se z nich například dozvědí, jak si prezident vede na zátěžovém EKG, jaký má krevní tlak, kolik váží a jakou má hladinu cholesterolu.

V případě, že by bylo třeba prezidenta hospitalizovat či sestavit pro jeho léčení tým odborníků, prezident by o tom rozhodoval sám. Péči si přitom hradí ze zdravotního pojištění. Současný prezident Donald Trump je podle poslední zprávy z letošního února celkově „ve velmi dobrém zdravotním stavu“.

Britská Downing Street zveřejňuje informace o premiérově zdraví v případě konkrétních obtíží, nepublikuje ale pravidelné zprávy, jak je to běžné u amerických prezidentů. Premiérův úřad například v minulosti informoval o srdečních obtížích Tonyho Blaira, či o zraku Gordona Browna, který od úrazu v mládí nevidí na jedno oko. Bývalá premiérka Theresa Mayová zase otevřeně popsala svoje zdravotní potíže způsobené cukrovkou.

Ve Francii zavedl pravidelné každoroční informování veřejnosti o svém zdravotním stavu až prezident François Hollande, který se k tomu zavázal ve své předvolební kampani v roce 2012. První zpráva byla zveřejněna krátce po jeho nástupu do funkce, což učinil i jeho předchůdce Nicolas Sarkozy, který ale další zprávu zveřejnil až po dvou letech.

V Rusku dosud trvá tradice, podle které informace o zdravotním stavu hlavy státu patří ke střeženým tajemstvím. Povinnou kontrolu prezidentovi zákon neukládá. Současný prezident Vladimir Putin je podle informace kremelského mluvčího Dmitrije Peskova z ledna 2018 absolutně zdráv a „mnohé by předehnal“. Putin také pečlivě dbá o svou pověst aktivního sportovce a příležitostného dobrodruha.

V Německu není zvykem zveřejňovat informace o zdravotním stavu vrcholných politiků. Kancléřku Angelu Merkelovou v poslední době při oficiálních příležitostech několikrát postihl nekontrolovatelný třes těla, což vyvolalo spekulace o jejím zdravotním stavu. V průzkumu ale 59 procent Němců uvedlo, že do zdravotního stavu předsedkyně vlády nikomu nic není. V červenci Merkelová uvedla na tiskové konferenci, že se cítí být plně zdravotně způsobilá k výkonu své funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…