Zeman je nejhorší kandidát, píší na Slovensku. Připomínají aféry i pochybné přátele

08.01.2013 11:37

Favorit nadcházejících voleb českého prezidenta, expremiér Miloš Zeman, je podle slovenského listu Sme nejhorším ze všech kandidátů. Jeho příchod na Pražský hrad by byl nejen pokračováním, ale i vystupňováním a zvulgárněním Klausovy politiky oslabování právního státu a demokratické kontroly moci, nacionalismu a odmítání vyrovnat se s minulostí, napsal dnes slovenský deník.

Zeman je nejhorší kandidát, píší na Slovensku. Připomínají aféry i pochybné přátele
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

„Za Zemanem stále stojí velmi rozsáhlé (nebo se dá rychle obnovit) zázemí podivných až hrůzu nahánějících vazeb sahajících od bývalých komunistických aparátčíků a tunelářů až do Moskvy. Navíc má Zeman bohaté zkušenosti s budováním mocenských struktur," uvedl deník.

Období Zemanovy vlády v letech 1998 až 2002 přirovnal komentátor k vládnutí bývalého autoritářského slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, a to včetně primitivismu a vulgárnosti v politice. „I když Zeman, pyšnící se svým vzděláním, výpady proti kritikům obvykle zaobalil trochu lépe než přízemnější Mečiar, obsah jejich vyjádření zůstal stejný," soudí list.

Deník připomněl aféry, které provázely Zemanovo vládnutí. Napsal rovněž, že Zeman dláždil cestu komunistům k účasti na moci a že podporoval růst vlivu „putinovského Ruska" v Česku. Po volbách konaných v roce 1998 zase uzavřel opoziční smlouvu s ODS vedenou Klausem, která umožnila existenci menšinové vlády ČSSD a která podle Sme zrušila opoziční kontrolu vlády a zasadila rozvíjející se české demokratické politické kultuře ránu, z níž se dosud nevzpamatovala.

Amnestie udělená nynějším českým prezidentem Václavem Klausem podle listu ukazuje, že i hlava státu, která má omezené pravomoci, dokáže účinně mnohým pozitivním věcem alespoň bránit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…