Zeman je neviditelný a nefunguje, naštěstí. Tomáš Halík zkusil stmelit národ

18.03.2020 18:28 | Zprávy

Teolog Tomáš Halík kritizuje prezidenta Miloše Zemana, který je podle něj „neviditelný a nefunguje“. Halík ale Zemana i Babiše vnímá jako legitimní „vládce“ a přeje jim, aby situaci zvládli. Lidem Halík vzkazuje, aby táhli za jeden provaz a respektovali vládní nařízení.

Zeman je neviditelný a nefunguje, naštěstí. Tomáš Halík zkusil stmelit národ
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík si v rozhovoru pro Seznam Zprávy postěžoval na fakt, že prezident Zeman k lidem nemluví a uzavřel se v Lánech. „U nás je to s politickou garniturou těžké – lidé si zvolili prezidenta, který je neviditelný a nefunguje (řekl bych skoro: naštěstí), a premiéra, který chápe stát jako svou firmu – a oba se obklopili především loajálními kývaly. Ale je to naše legitimní vláda a já jí jistě držím palce, aby situaci zvládla, a respektuji její nařízení,“ říká katolický kněz.

„Teď není čas na politické soupeření, musíme táhnout za jeden provaz. Doporučení je jediné: státní aparát i zdravotníci se musejí řídit pokyny skutečných odborníků a ti musejí neustále sledovat a vyhodnocovat zkušenosti ze zahraničí,“ dodal Halík a lidem doporučil, aby se chovali klidně a moudře a byli navzájem solidární.

Česká společnost je podle Halíka schopná dobře fungovat v dramatických dějinných momentech a táhnout za jeden provaz. „V těžkých chvílích se o Čechy nebojím, pamatuji dramatické chvíle ruské okupace v roce 1968 i převratu v roce 1989, kdy jistí generálové chtěli táhnout na Prahu: v dramatických momentech česká společnost reaguje dobře, tvořivě, solidárně – a hlavně s humorem,“ oceňuje teolog i množství vtipů, které o koronaviru vznikly.

„Problém je v tom, že jakmile nám otrne, vracíme se ke starým nectnostem a malicherné rozhádanosti,“ vadí Halíkovi, který si přeje, aby byl národ spojen i v dobách mimo krize.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…