Zeman je neviditelný a nefunguje, naštěstí. Tomáš Halík zkusil stmelit národ

18.03.2020 18:28

Teolog Tomáš Halík kritizuje prezidenta Miloše Zemana, který je podle něj „neviditelný a nefunguje“. Halík ale Zemana i Babiše vnímá jako legitimní „vládce“ a přeje jim, aby situaci zvládli. Lidem Halík vzkazuje, aby táhli za jeden provaz a respektovali vládní nařízení.

Zeman je neviditelný a nefunguje, naštěstí. Tomáš Halík zkusil stmelit národ
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík si v rozhovoru pro Seznam Zprávy postěžoval na fakt, že prezident Zeman k lidem nemluví a uzavřel se v Lánech. „U nás je to s politickou garniturou těžké – lidé si zvolili prezidenta, který je neviditelný a nefunguje (řekl bych skoro: naštěstí), a premiéra, který chápe stát jako svou firmu – a oba se obklopili především loajálními kývaly. Ale je to naše legitimní vláda a já jí jistě držím palce, aby situaci zvládla, a respektuji její nařízení,“ říká katolický kněz.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

„Teď není čas na politické soupeření, musíme táhnout za jeden provaz. Doporučení je jediné: státní aparát i zdravotníci se musejí řídit pokyny skutečných odborníků a ti musejí neustále sledovat a vyhodnocovat zkušenosti ze zahraničí,“ dodal Halík a lidem doporučil, aby se chovali klidně a moudře a byli navzájem solidární.

Česká společnost je podle Halíka schopná dobře fungovat v dramatických dějinných momentech a táhnout za jeden provaz. „V těžkých chvílích se o Čechy nebojím, pamatuji dramatické chvíle ruské okupace v roce 1968 i převratu v roce 1989, kdy jistí generálové chtěli táhnout na Prahu: v dramatických momentech česká společnost reaguje dobře, tvořivě, solidárně – a hlavně s humorem,“ oceňuje teolog i množství vtipů, které o koronaviru vznikly.

„Problém je v tom, že jakmile nám otrne, vracíme se ke starým nectnostem a malicherné rozhádanosti,“ vadí Halíkovi, který si přeje, aby byl národ spojen i v dobách mimo krize.

Pandemie podle Halíka ukazuje na fakt, že svět je nemocný. „A nemyslím tím teď jen lidi na nemocničních lůžkách. České slovo nemoc vystihuje tento stav: opak moci. Dlouho jsme byli opojeni mocí, že vezmeme do své režie přírodu a dějiny, využijeme bezuzdně všechny možnosti, které nám poskytla technika, že se nebudeme ptát, zda všechno, co dokážeme, také smíme,“ kritizuje teolog současné civilizační nastavení.

„Můj učitel Jan Patočka mluvil o silách dne (mravně nekontrolované moci vědo-techniky), které vedou do noci tragického ztroskotání. Byli jsme příliš sebejistí, mysleli jsme si, že mechanismus vědeckotechnického pokroku je posvátná kráva, která nás poveze bezpečně ke světlým zítřkům, že všechno máme pod kontrolou, a tudíž vše je nám dovoleno. Musíme se jako civilizace – tedy počínaje každým z nás – změnit: být pokornější, ukázněnější, zodpovědnější,“ má jasno Halík, podle kterého je koronavirová pandemie možností přehodnotit myšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…