Zeman jmenoval rektorem Masarykovy univerzity neurologa Bareše

11.07.2019 17:20

Rektorem Masarykovy univerzity v Brně dnes prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě neurologa a děkana Lékařské fakulty Martina Bareše. Akademický senát ho zvolil do čela vysoké školy v dubnu. Funkce se ujme v září, mandát mu bude trvat do konce srpna 2023.

Zeman jmenoval rektorem Masarykovy univerzity neurologa Bareše
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman Barešovi poblahopřál k jeho jmenování. Podotkl, že všechny české vysoké školy klesají v tabulkách světových univerzit. „Víte, že zastávám názor, že pouze síla výrazné osobnosti v čele jakékoli instituce může tuto situaci změnit. Přeji vám tedy, abyste byl takovou výraznou osobností,“ řekl.

V proslovu také Masarykovu univerzitu označil za vysokou školu, která patří ke špičkovým českým univerzitám. Ocenil, že vytvořila iniciativu na „elitní klub“ pěti kamenných univerzit. „Já to velice vítám, protože to umožňuje odlišit poctivou práci od toho, kdy vysokoškolský diplom je spíše záležitostí peněz než záležitostí znalostí,“ řekl prezident. Byl by rád, kdyby to byla inspirace pro další vysoké školy v Česku.

V čele Masarykovy univerzity Bareš nahradí Mikuláše Beka, který instituci vedl dvě funkční období. Akademický senát dal Barešovi přednost před protikandidátem, kterým byl geolog Jaromír Leichmann z Přírodovědecké fakulty. Bareš získal 36 ze 47 platných odevzdaných hlasů, Leichmann 11.

Už dříve řekl, že chce posilovat kvalitu školy ve vědě i vzdělávání a posunout ji v některých oblastech mezi 500 nejlepších univerzit světa. Vyslovil se pro vyšší míru sounáležitosti uvnitř univerzity a pro její větší internacionalizaci. Univerzitu zároveň vidí jako nezastupitelnou kritickou instanci ve společnosti, která musí komunikovat s veřejností i mimo akademickou půdu.

Padesátiletý rodák z Brna je od února 2018 děkanem Lékařské fakulty MU. Do té doby byl od roku 2015 prorektorem pro akademické záležitosti univerzity a od roku 2012 statutárním zástupcem rektora. V letech 2012 až 2018 byl také zástupcem přednosty pro vědu a výzkum I. neurologické kliniky LF MU a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, od roku 2018 je místopředsedou Asociace děkanů lékařských fakult.

Bek, který se loni stal senátorem a po dvou funkčních obdobích v čele univerzity už na místo rektora nemohl kandidovat, měl v minulosti se Zemanem rozpory. Bareš po svém zvolení řekl, že očekává, že Zeman bude rozhodnutí akademického senátu respektovat a skutečně ho rektorem jmenuje. Uvedl, že by té příležitosti chtěl využít k diskusi s prezidentem k vysvětlení role Masarykovy univerzity ve společnosti. Bek zvolení Bareše uvítal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…