Zeman jmenuje Rafaje do čela antimonopolního úřadu

28.05.2015 14:02 | Zprávy

Prezident Miloš Zeman jmenuje Petra Rafaje do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i na další šestileté období. Řekl to dnes novinářům na sněmu Hospodářské komory. Rafaje, který úřad vede i v současnosti, nedávno znovu navrhla vláda, i když na něm nebyla jednoznačná shoda.

Zeman jmenuje Rafaje do čela antimonopolního úřadu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman během setkání s občany v Jeseníku

"Kdybych měl zásadní výhrady, tak jmenování pana Rafaje odmítnu, ale protože zásadní výhrady nemám, přihlédnu k rozhodnutí vlády, s nímž nemám problém, a pana Rafaje budu jmenovat," nechal se dnes slyšet Zeman. 
   
Rafaje dnešní vyjádření prezidenta potěšilo. Zopakoval, že se zaměří na modernizaci ÚOHS a bude chtít zkrátit dobu trvání správních řízení v oblasti ochrany hospodářské soutěže i u veřejných zakázek. Za to byl ÚOHS v minulosti kritizován stejně jako za výši uložených pokut v hospodářské soutěži. "Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat," řekl dnes ČTK Rafaj. 
   
Koaliční kabinet navrhl Rafaje v pondělí. Stalo se tak ale většinou jediného hlasu, když pro něj nezvedl ruku ani jeden člen vlády za hnutí ANO a zdržela se dvojice lidoveckých ministrů. Kandidát tak prošel především hlasy sociální demokracie. 
   
ÚOHS aktuálně dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek. 
   
Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…