Zeman má za sebou přehlídku v Číně. Místo první dámy přišel malý chlapec

03.09.2015 7:21

Slavnostní vojenská přehlídka v Pekingu k 70. výročí konce druhé světové války je u konce. Masivní armádní oslavné akci přihlížel český prezident Miloš Zeman či ruský prezident Vladimir Putin.

Zeman má za sebou přehlídku v Číně. Místo první dámy přišel malý chlapec
Foto: repro
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce

Druhý den návštěvy Miloše Zemana s manželkou v Číně je ve znamení oficiálních oslav 70. výročí konce druhé světové války. Nebo jak říkají čínská oficiální místa, výročí vítězství čínského lidu nad japonskou agresí a ve světové antifašistické válce.

Na přehlídce po boku čínského prezidenta Si Ťin-pchinga seděla hlava Ruské federace Vladimir Putin. Ten se ještě během dnešního odpoledne setká právě se Zemanem.

Mezi státníky na hlavní tribuně vedle již zmiňovaných byl například venezuelský prezident Nicolas Maduro, prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev, tádžický prezident nebo srbský prezident Tomislav Nikolić.

Dorazil i prezident Běloruska Alexandr Lukašenko. Ten narozdíl od ostatních do Pekingu nedorazil s první dámou, ale se svým malým synem. Ten jej často doprovází na zahraničních cestách.

Čínská lidová republika na přehlídce prezentovala i nové zbraně a obranné systémy. K vidění byly i mezikontinentální rakety s dostřelem údajně až 18 tisíc kilometrů.

Pekingským náměstím Nebeského klidu během hodinu a půl trvající přehlídky pochodovalo dvanáct tisíc vojáků, ve vzduchu mělo být dvě stě letadel. Nejvyšší představitel Číny, prezident Si Ťin-pching v závěru svého proslovu možná překvapivě oznámil, že lidová armáda sníží počty vojáků o 300 tisíc.

Nebe nad Pekingem během oslav je zcela jasně modré, po smogu ani památky. Kvůli svátku jsou totiž údajně už kolem dvou týdnů uzavřeny továrny v okolí metropole a polovina všech aut v Pekingu nesmí vůbec vyjet. Méně příjemné pro cizí návštěvníky města byly uzavřené témeř veškeré obchody i restaurace.

Po přehlídce se prezident Zeman s ostatními státníky účastnil recepce pořádané čínským prezidentem. Kromě již uvedeného setkání s Vladimirem Putinem ještě Miloše Zemana čeká slavnostní večerní galakoncert ve Velkém lidovém paláci.

Ve středu večer prezident Zeman zavítal na večeři, kterou pro všechny státní představitele pořádal prezident Si Ťin-pching. Před tím položil kytici k náhrobku prvního českého sinologa a misionáře Karla Slavíčka a spolu s českým velvyslancem v Číně Liborem Sečkou oznámil otevření nového Generálního konzulátu ČR v Chengdu, hlavním městě provincie Sečuán. Tam byl Zeman při loňské návštěvě.

V Pekingu bude ještě prezidenta republiky čekat bilaterální jednání s čínským prezidentem. V pátek odpoledne se delegace přesune do Šanghaje. Zpět do Prahy by se prezidentský speciál měl vrátit v neděli kolem půlnoci.

Součásti prezidentské delegace je mimo jiné slavný fotbalista Pavel Nedvěd, předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta, právník a šéf České unie sportu Miroslav Jansta, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, prezident Česko-čínské obchodni komory Jaroslav Tvrdik nebo exministr zahraničí Jan Kohout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…