Zeman mu pochválil knížku. A instituce, kterou řídil Drahoš, potom...

29.04.2018 19:04

Badatel a historik Michal Macháček vydal koncem minulého roku obsáhlou publikaci o posledním komunistickém prezidentovi Gustávu Husákovi. Informace v ní obsažené čerpal z řady archivů včetně těch soukromých, devět let objevoval a pročítával stovky a tisíce spisů a svazků. V rozhovoru pro Echo24.cz odhaluje autor knihy například to, co měl Husák společného s prezidentem Milošem Zemanem, který mu mimo jiné jeho dílo pochválil, kvůli čemuž prý pak jinde ostrouhal. „Několik dní poté mi Akademie věd neschválila vědecký projekt na výzkum období normalizace,“ dodal.

Zeman mu pochválil knížku. A instituce, kterou řídil Drahoš, potom...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Macháček podepisuje svou knihu Gustáv Husák

Macháčkovi byly téměř čtyři roky, když prezident Gustáv Husák, jehož jméno je především spojeno s obdobím normalizace 70. a 80. let, abdikoval. Podle Macháčka, který sepsal první ucelený životopis posledního komunistického prezidenta, Husák nikdy nebyl příliš originální myslitel, ale intelektuální výbavou disponoval. „Uměl se intelektuálně projevit a z komunistických politiků patřil k těm nejvzdělanějším,“ říká v rozhovoru pro server Echo24.cz.

Historik hovoří o tom, že se Husák dokázal orientovat v krizových situacích a byl výborný rétor. „Mluvil spatra, a když se dostal do ráže, byl strhující. Příležitost k tomu, aby to předvedl, měl však paradoxně jen během pražského jara a v počátcích normalizace,“ uvedl.

Knihu o Husákovi prý Macháčkovi pochválil i současný prezident Miloš Zeman, čehož si prý autor knihy velmi považuje. „Taky to patrně trochu zvedlo náklad a moji oblibu u některých kruhů – několik dní poté mi Akademie věd neschválila vědecký projekt na výzkum období normalizace a já zůstal bez institucionálního zázemí,“ řekl. Ve funkci předsedy Akademie věd ČR mimochodem od roku 2009 do roku 2017 působil Jiří Drahoš, kterého Zeman porazil v posledních prezidentských volbách.

Jestli existuje nějaká paralela mezi Husákem a Zemanem, je to prý to, že oba byli velcí političtí praktici. „Uměli v tom chodit, myslejí několik tahů dopředu. A oba byli skvělí řečníci, silné osobnosti. Hodně pamatovali a nesnadno odpouštěli, v politice, možná i v osobním životě,“ míní.

Původní zdroj ZDE.

Politika i život je leccos naučily o právu silnějšího a také to, že pro sentiment v nich není příliš místo, uvedl Macháček, podle kterého velkorysost projevovali jak ke komu a v mnohých případech se jejich příkrosti prý nedá ani moc divit. „Miloše Zemana odstavili na deset let z politiky vlastní lidé, kterým předtím pomohl ke vzestupu a do funkcí. Husák si zase prošel krutou zkušeností padesátých let, kdy byl devět let vězněn svými soudruhy,“ uzavřel Macháček s tím, že to ho zcela jistě zásadně formovalo v dalším životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…