Zeman musí poslechnout! Koalice podepsána, Fiala vzkazoval Hradu

08.11.2021 11:54

Lídři pěti stran – ODS, lidovců, TOP, Pirátů a STAN – předstoupili před veřejnost, aby podepsali koaliční smlouvu s 12 prioritami, které chtějí během své vlády prosadit. Spokojenost z jednání vyjadřoval šéf Pirátů Ivan Bartoš. Předseda STAN Vít Rakušan dal voličům slib. Pravděpodobný příští premiér a předseda ODS Fiala také poslal jasný vzkaz prezidentu Zemanovi.

Zeman musí poslechnout! Koalice podepsána, Fiala vzkazoval Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti podepsali koaliční smlouvu

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

Fiala hned v úvodu prozradil, že celá koalice jednala o koaliční vládě velmi intenzivně a vše stihla za necelý měsíc.

„Chceme žít v zemi, která bude opět schopna stavět byty a silnice. Chceme žít v zemi, kde jsou lidé vzdělaní, chceme žít v zemi, kde se nebudeme utápět v byrokracii, chceme žít v zemi, kde se mladí lidé nebudou bát zakládat rodiny, že nebudou mít ve vyšším věku penze. To jsou úkoly, které nás čekají po 8 letech té populistické nezodpovědné politiky,“ rozjel se Fiala před kamerami ČT.

Budoucí vláda bude podle něj řešit i covidovou krizi a lidem chce pomoct i při řešení krize energetické na základě dohody s největšími dodavateli energií.

Na řešení všech těchto problémů se prý budoucí koaliční vláda napřed dohodne za zavřenými dveřmi, tam se třeba i pohádá, ale nakonec předstoupí před voliče s jednotným plánem, jak problémy řešit. Vše se bude odehrávat na bázi hledání shody, na bázi naslouchání i těm názorům, které vláda nebude sdílet a nakonec se v diskusi pokusí najít nějaký kompromis.

Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová ve shodě s Fialou připomněla, že od sečtení všech hlasů voličů ještě neuplynul ani měsíc.  

„Chceme zadlužení státu, které se týká každého občana ČR, začít krotit. Je to také to ukotvení, že patříme na Západ, patříme do EU a NATO,“ uvedla Pekarová Adamová, která chce podle vlastních slov opravdu pracovat ve prospěch všech občanů, i těch, kteří budoucí vládu nevolili a stejně tak budou pečovat o českou krajinu. „My jsme si zkrátka vědomi toho, že nepřicházíme vládnout, ale sloužit všem,“ uvedla šéfka TOP 09.

Pár slov věnovala také složení Sněmovny. Zdůraznila, že hnutí ANO dostane 2 místopředsedy Sněmovny, ale podle Pekarové Adamové nelze očekávat, že bude budoucí vládní koalice podporovat konkrétně bývalého předsedu Sněmovny za ANO Radka Vondráčka.

Dala také najevo, že SPD nemusí mít zástupce ve vedení Sněmovny, po čemž volá šéf SPD a bývalý místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.  Připomněla, že pětice stran spolu jedná na půdorysu dvou koalic, koalici, které podle zákona bylo možné uzavřít a na tomto základě také vystaví budoucí vedení Sněmovny. „Nám z toho poměrného systému vychází trochu jiný přístup, než deklaruje pan Okamura,“ upozornila.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Přeji dobré odpoledne všem, kteří sledujete tento historický moment,“ začal po Pekarové Jurečka. Hned poté konstatoval, že se teď podaří posunout zemi k lepšímu. Naznačuje to prý i koaliční smlouva, která je podle Jurečky důležitým krokem budoucí vlády. Je důležité, abychom to nedělali jen v té rovině materiální, ale i v té hodnotové. Máme velké odhodlání. Děkujeme,“ ujišťoval Jurečka.

Také Ivan Bartoš vypadal spokojeně a konstatoval, že voliči dali šanci lepší budoucnosti. „Budoucnosti bez řádění oligarchů. A já bych chtěl poděkovat občanům, kteří nám ve volbách k tomu hlasy dali,“ zaznělo od Bartoše.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

I Rakušan děkoval voličům za důvěru, kterou koalice dostala. Dostala ji díky poptávce společnosti, která si přeje být vzdělaná, prozápadní a směřující k lepší budoucnosti.

„My se pokusíme udělat všechno pro to, abychom lidem nedávali tu emoci, kterou v české politice dostávali velmi pravidelně. Emoci zklamání,“ přislíbil Rakušan s tím, že se nová vláda bude dívat do budoucnosti a měnit Česko tak, aby po čtyřech letech společné vlády mohla s klidným svědomím předstoupit před voliče.

Vláda se podle něj neplánuje hádat, ale už tato koaliční smlouva obsahuje nějaké mechanismy, jak různé spory řešit.

Poté předsedové stran podepsali společnou koaliční smlouvu před zraky novinářů.

Na tiskové konferenci vystoupil také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který prozradil, že za vládní návrh bude ve Sněmovně považován takový, pro který bude v kabinetu hlasovat většina ministrů z každé koalice.

Předseda ODS Petr Fiala také poslal jasný vzkaz prezidentu Zemanovi.

„Já se snažím o to, aby tu fungovala standardní demokracie ve všech směrech, aby tu existovala shoda mezi klíčovými ústavními institucemi a činiteli, kteří je reprezentují. V tomto směru jednám i s prezidentem Milošem Zemanem. Ale chtěl bych k tomu říct, že ústava v tomto směru mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, kdo předkládá návrh na jmenování členů vlády, a tak jak chápeme ústavu, tak pan prezident bude tento návrh akceptovat,“ zaznělo od Fialy. „Já věřím a chci věřit, že všichni ústavní činitelé jsou si vědomi toho, jaká je jejich role a udělají vše proto, aby byla ústava naplněna,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…