Zeman může klidně říkat, ať odstoupí Obama, prohlásil Kalousek

29.01.2013 21:59

Pro ministra financí Miroslava Kalouska nic neznamenají výroky nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana, o tom, že by vláda měla skončit. V rozhovoru pro server iDNES.cz se zamyslel nad tím, zda se některé poslance nebude snažit uplatit Miroslav Šlouf.

Zeman může klidně říkat, ať odstoupí Obama, prohlásil Kalousek
Foto: tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

Po Zemanově vítězství Kalouska mrzí, že bylo v kampani používáno „náckovství a xenofobie“. Zároveň řekl, Zeman nyní bude muset prokázat, že je dostatečnou morální autoritou. Jinak ho jeho výroky ale neznepokojují.

Koho zaplatí Míra Šlouf?

Ministra nepřekvapilo, že si Zeman přeje pád vlády. „Nemohu říci, že by mě to překvapilo. Na druhou stranu nemohu říci, že by to cokoli měnilo na ústavním pořádku v této zemi. Je to stejné, jako kdyby pan prezident řekl, že by měl odstoupit pan prezident Obama. Má na to asi stejný vliv jako na to, jestli skončí vláda Petra Nečase. Nemá na to prostě žádný vliv. Ale říkat to může,” uvedl v rozhovoru Kalousek.

Ministr se proto zamyslel nad tím, jak by Zeman mohl předčasných voleb dosáhnout: “Zeptejte se jeho. Možná že mu Míra Šlouf slíbil, že zaplatí příslušný počet poslanců. Já se od Míry Šloufa zaplatit nenechám. To je jediné, co k tomu mohu říci. Pevně doufám, že se to bude týkat všech poslanců, kteří teď vyjadřují důvěru vládě České republiky.”

Předčasné volby si prý TOP 09 v žádném případě nepřeje, přestože se její představitelé vyjádřili tak, že požadují, aby v koaliční smlouvě byl i slib, že se Česko připojí k evropskému fiskálnímu paktu. “Nezlobte se, to nepatří k sobě. Pokud jsem řekl, že Česká republika přišla o šanci mít Karla Schwarzenberga prezidentem a může ho mít jako premiéra, tak jsem jen logicky reagoval na to, že se rozhodl vést nás ještě do příštích voleb. Neznám žádnou politickou stranu, která by nechtěla uspět tak, že by měla premiéra, a pan Schwarzenberg je dnes přirozený lídr konzervativní pravicové proevropské politiky,” stojí v rozhovoru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…