Zeman na Hradě zahájil výstavu Má vlast. Krajinomalby jej prý dojaly

08.10.2015 19:11

Prezident Miloš Zeman zavítal v úterý dopoledne na velkolepou výstavu českých děl „Má vlast – pocta české krajinomalbě“. V Jízdárně Pražského hradu, kde je kolem šesti set obrazů vystaveno, se Zeman zdržel asi hodinu. Výstavou hlavu státu kromě kurátorů provázel František Koníček, její iniciátor a Zemanův poradce.

Zeman na Hradě zahájil výstavu Má vlast. Krajinomalby jej prý dojaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Největší a nejreprezentativnější výstava význačných děl české krajinomalby od roku 1983 probíhá v těchto dnech v Jízdárně Pražského hradu. Vystaveno je kolem 550 obrazů a 100 kreseb. Akce vyžadovala mimořádnou přípravu už kvůli nutnosti půjčení mnoha obrazů nejen ve vlastnictví státních institucí, ale i soukromých osob.

Podle organizátorů je cílem akce posílit vědomí náležitosti k rodné zemi, k místům domova a také představit zvláště mladším generacím vysokou uměleckou kvalitu české krajinářské školy. Mezi vystavenými autory lze nalézt například Václava Brožíka, Josefa Čapka, Emila Filu, Josefa Ladu, Maxe Švabinského, Václava Špálu či Jana Zrzavého.

Výstava se koná pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana, který podle pořadatelů myšlenku uskutečnit výstavu na Pražském hradě silně podpořil. Iniciátorem akce je současný poradce prezidenta a exministr v Rusnokově vládě František Koníček.

„Pomohli jsme iniciaci výstavy, kdy jsme se domluvili s Ivanem Exnerem (šéfem Spolku výtvarných umělců Mánes), že i kulturní život v ČR potřebuje trošku změnu. Není to jen o současném konceptuálním umění, ale i z edukativního hlediska a z pohledu tradic a všeho krásného, co se vytvořilo za dvě století je to podle nás tak, že po mnoha desítkách let si Praha takovou výstavu zaslouží. Nápad byl spontánní, podařilo se sehnat některé hlavní partnery, jež to finančně umožnili. Byla to velká práce týmu lidí, kteří tomu věnovali sedm měsíců života. Máme 74 zapůjčitelů ze všech veřejných sbírek a museli jsme řešit celou řadu technických a organizačních problémů. Chvála pánu Bohu se to ale podařilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz František Koníček.

František Koníček. Foto: Hans Štembera

Ten je v současné době poradcem hlavy státu. Jak hodnotí zhruba polovinu uběhlého mandátu Miloše Zemana? „Nejsem zvyklý hodnotit další lidi a práci pana prezidenta ať hodnotí veřejnost. Víte, že názory na pana prezidenta jsou ve společnosti rozdělené. Jistě, na každém z nás je co vylepšovat a pan prezident nebude v tomto smyslu výjimkou, ale já s ním jako s prezidentem České republiky a jako člověkem žádný problém nemám. Podle mě je důstojnou hlavou státu,“ dodal Koníček.

Výstava „Má vlast – pocta české krajinomalbě“ je veřejnosti otevřena od 4. září do 1. listopadu 2015 každý den od deseti do osmnácti hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…