Zeman na návštěvě Lipska přirovnal boje na Ukrajině k občanské válce ve Španělsku

09.10.2014 19:40

Český prezident Miloš Zeman přirovnal situaci na Ukrajině k občanské válce ve Španělsku ve 30. letech minulého století. V žádném z těchto případů nelze mluvit o zahraniční agresi, řekl českým novinářům při návštěvě Lipska, kde se účastní oslav 25. výročí pádu komunistického režimu v Německé demokratické republice (NDR).

Zeman na návštěvě Lipska přirovnal boje na Ukrajině k občanské válce ve Španělsku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident se starostou Bystřice pod Hostýnem Zdeňkem Pánkem

Zeman v Lipsku mluvil o situaci na Ukrajině s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem a s někdejším šéfem německé diplomacie Hansem-Dietrichem Genscherem. „Naše názory na Ukrajinu se shodují a dají se shrnout do jedné věty - to, co probíhá na Ukrajině, je primárně občanská válka," řekl Zeman.

Majdan nejsou žádné svobodné volby, varuje Zeman

„Ve Španělsku byla také občanská válka a přitom z jedné strany intervenovali Rusové a Francouzi, z druhé strany intervenovali Němci a Italové. A přesto nikdo neříká, že to nebyla občanská válka, nikdo netvrdí, že to byla německá, italská, ruská nebo francouzská agrese. Bojoval tam Španěl proti Španělovi, samozřejmě za zahraniční pomoci svých spojenců," uvedl český prezident.

Zeman dále uvedl, že pro dlouhodobý úspěch Ukrajiny je třeba uspořádat svobodné volby. Odmítavě se přitom postavil k demonstracím na kyjevském náměstí Majdan, které vyústily v sesazení prezidenta Viktora Janukovyče.

„Majdan nejsou žádné svobodné volby. Majdan je jedna demonstrace na jednom náměstí a jak víte, na Ukrajině se konalo mnoho demonstrací, často s opačným obsahem na mnoha jiných náměstích,“ řekl Zeman. „Proto s nadějí očekávám výsledky parlamentních voleb na Ukrajině,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…