Zeman na summitu NATO žádal tvrdší sankce. Nebo budeme koukat, jak obsazují celou Ukrajinu

25.02.2022 21:40

Prezident Miloš Zeman se na summitu zemí Severoatlantické aliance (NATO) ze střední a východní Evropy vyjádřil pro vyloučení Ruska z bankovního systému SWIFT. Současné sankce proti Rusku dle českého prezidenta nestačí a „pouhými slovy“ ruskou invazi na Ukrajině nezastavíme.

Zeman na summitu NATO žádal tvrdší sankce. Nebo budeme koukat, jak obsazují celou Ukrajinu
Foto: Reprofoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Prezident Miloš Zeman na summitu B9, tedy členských zemí NATO zahrnující státy Visegrádské čtyřky, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a Rumunsko, apeloval na nutnost zavést mnohem tvrdší sankce proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině.

„Náš problém je velmi prostý. Jak zastavit ruskou invazi. A obávám se, že pouhými slovy je to nemožné. Proto musíme hovořit o konkrétních opatřeních,“ vyjádřil se s tím, že o účinnosti nynějších sankcí má „určité pochybnosti“.

„Některé se mohou zdát poněkud legrační, jako například černé listiny,“ ohodnotil Zeman jejich dosavadní účinky a státníkům připomenul, že je nutné nezapomenout na to, že jsou již Rusové „na své sankce zvyklí“.

Vážnou sankcí by podle něho bylo odpojení Ruska ze systému SWIFT. To se sice dle Zemana neobejde bez bolestivých následků, ale v rámci pomoci Ukrajině není příliš možnost volby. „Vím velmi dobře, že tato sankce má bolestivou odezvu. Tedy, pokud vyloučíme ze SWIFTu Rusko, bude to mít vážné důsledky i pro členské státy NATO a pro členské státy B9, ale mohly by fungovat, zatímco slova fungovat nebudou,“ uvedl.

Nyní jsou dle prezidenta Zemana na stole pouze dvě možnosti: „Buď vyloučíme Rusko ze SWIFTu, nebo budeme za několik dnů pozorovat celkovou okupaci Ukrajiny Ruskem, přičemž vyjádříme své nejhlubší odsouzení této okupace.“

Podle Zemana tak místo čekání na postupné obsazení Ukrajiny Moskvou připadá v úvahu výběr první možnosti.

Mezinárodní síť bankovních plateb SWIFT sídlící v Belgii se využívá ve více než 200 zemích světa ke zpracování komunikace mezi finančními institucemi, přičemž denně se průměrně přes SWIFT zpracuje až 42 milionů zpráv. Sankce zahrnující vyloučení ze systému již byla použita jednou, a to v případě Íránu za jeho jaderný program v roce 2012. Během čtyř let, co byla země ze systému odpojena, přišla až o polovinu svých zisků z exportu.

Vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT nyní naráží zejména na nesouhlas Německa, které sice zatím nevyloučilo, že krok přijme, zatím však Berlín odmítá učinit rozhodnutí z obav o své finanční zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…