Zeman nás směruje možná až k fašismu, burcuje Pečinka z Reflexu

26.06.2013 8:14

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka varuje pře další expanzí politických pravomocí Miloše Zemana. Prezident se podle něj snaží rozbít polistopadový systém a na konci této cesty může být režim ve stylu italského fašismu. Lidé by proti tomu prý měli vystoupit.

Zeman nás směruje možná až k fašismu, burcuje Pečinka z Reflexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok si připíjí s Vratislavem Mynářem

„Na konci této cesty je nevolební diktatura, autoritativní stát nebo dokonce fašismus jihoevropského typu,“ obává se Pečinka. Zemanova vláda je totiž podle něj v rozporu s většinou v Poslanecké sněmovně, základním principem parlamentní demokracie a mimoto s celou dosavadní politickou praxí.

„Rusnokovo snažení sestavit vládu pouze na základě volného rozhodnutí prezidenta bez vazby na sněmovnu, dostává ráz vytváření protektorátní vlády se všemi hanlivými konotacemi, jaké v české historii toto označení dodnes má,“ dodává dokonce.

Protektorem je v tomto případě sám Zeman, snažící se navodit iluzi, že lze vládnout bez většiny v Poslanecké sněmovně. Navíc kombinovaná s jeho snahou obracet se přímo na veřejnost a nadbíhat tradičním protiparlamentním afektům davu. Možná si prý milovník bonmotů vzpomene i na ten o parlamentu coby žvanírně, který měl tolik rád Lenin.

Je také pravděpodobné, že značná část veřejnosti bude prezidenta za rozbití ústavních zvyklostí oslavovat jako hrdinu. Pečinka doufá, že v této zemi žijí i lidé,  kterým také vadí korupce a sněmovní obstrukce, ale současně chápe, že chytračení s ústavními principy není cesta k řešení.

Nikdo neví, do jakých oblastí se prezident Zeman ještě rozhodne expandovat. A když k tomu připočteme, že si zároveň větší díl moci vynucují státní zástupci, je podle komentátora nezbytné, aby i tato část veřejnosti vyjádřila svůj názor. „A to nejen duchaplnými postřehy na Facebooku a kolážemi na internetu,“ upřesňuje. Dnes se totiž podle něj nehraje o pár procent po jednu či druhou stranu, ale o polistopadový systém jako celek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…