Zeman navštíví Srbsko, doprovodí ho na 50 podnikatelů

06.09.2019 6:05

Prezidenta Miloše Zemana příští týden na jeho oficiální návštěvě Srbska doprovodí pět desítek zástupců českých firem. Do delegace se zapojí energetické, potravinářské či strojírenské firmy. V delegaci prezidenta, který se setká s nejvyššími politickými představiteli země, budou i čtyři čeští ministři nebo poslanec Jaroslav Foldyna. Během příštích týdnů se čeští politici setkají ze zástupci Srbska hned několikrát.

Zeman navštíví Srbsko, doprovodí ho na 50 podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Zeman se do Srbska vydá příští úterý, v Bělehradě zůstane do čtvrtka. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka se setká se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, premiérkou Anou Brnabičovou a s předsedkyní srbského parlamentu Majou Gojkovičovou.

Česká diplomacie v poslední době klade na vztahy se zeměmi západního Balkánu a jejich spolupráci s evropskými strukturami důraz. Kromě Zemana se do Srbska na začátku října vypraví také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). "Jedním z plánovaných bodů programu je vystoupení pana předsedy na plénu srbského parlamentu," sdělila ČTK Vondráčkov mluvčí Barbora Štenglová.

V době návštěvy prezidenta v Bělehradu se v Praze uskuteční summit předsedů vlád členských zemí visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), na který byli pozváni i premiéři zemí západního Balkánu včetně Brnabičové. O tři týdny později se v podobném formátu v době českého předsednictví Visegrádu v Lánech potkají prezidenti.

S českým prezidentem do Srbska v úterý odletí ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík (všichni za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Budou součástí oficiální delegace, v plánu mají i bilaterální jednání. Metnar se svým srbským protějškem podepíše dohodu o spolupráci v obraně, která by se mohla týkat třeba vojenského vzdělávání, výcviku a zdravotnictví.

Server Hlídací pes uvedl, že v delegaci bude i Foldyna. ČTK řekl, že pozvánku dostal od prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, protože se vztahům se Srbskem dlouhodobě věnuje.

Zemanova státní návštěva Srbska bude mít podle Jindráka významný ekonomický rozměr. Společně s Vučičem se zúčastní zahájení podnikatelského fóra. Na něj z Česka v podnikatelské delegaci, kterou pořádá Hospodářská komora, dorazí pět desítek zástupců českých firem, sdělil ČTK mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Do delegace pod vedením prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého se podle něj mohla přihlásit jakákoli firma. „Zájem byl obrovský, kapacita letadla byla od otevření přihlášek vyčerpána prakticky během několika dní," poznamenal. Mezi podnikateli budou firmy z e-commerce, energetiky, strojírenství, stavebnictví, potravinářství, cestovního ruchu a obranného průmyslu. Zastoupení v delegaci budou mít i tradiční české strojírenské podniky, jako jsou výrobci tramvají, autobusů a lokomotiv, nákladních vozidel nebo čerpadel pro průmyslové využití, dodal Diro.

České firmy do Srbska vyvážejí podle statistik zboží za více než 15 miliard korun ročně, zejména osobní automobily a elektrickou energii. Opačným směrem od srbských podniků směřují části motorových vozidel, elektrické motory a generátory nebo pneumatiky za více než 12 miliard korun.

Hospodářská komora od prosince provozuje své asistenční centrum, které pomáhá zaměstnavatelům vyhledávat v Srbsku vhodně kvalifikované zaměstnance. Nabírat je mohou ve zvláštním vízovém režimu, Programu Srbsko. Do poloviny letošního roku bylo podáno přes 700 žádostí o zaměstnanecké karty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…