Zeman nekompromisně: Nechtěl jsem komentovat sjezd ČSSD, ale... Přílišná jednota škodí. Tu budovali bolševici a k dokonalosti ji přivedl Stalin

15.03.2015 12:02

Prezident Miloš Zeman byl hostem nedělní Partie FTV Prima. K občanům promlouval již tradičně z Masarykovy pracovny na zámku v Lánech. Ačkoli podle vlastních slov nechtěl komentovat skončený 38. sjezd sociální demokracie, staronového předsedu strany Bohuslava Sobotku nijak zvlášť nešetřil, byť k tomu používal jen "obecné poznámky". Připomněl například předvolební sliby, které ČSSD neplní. Citoval také Mao Ce-tunga. Následně se ostře vymezil proti TOP 09.

Zeman nekompromisně: Nechtěl jsem komentovat sjezd ČSSD, ale... Přílišná jednota škodí. Tu budovali bolševici a k dokonalosti ji přivedl Stalin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

ČSSD má za sebou 38. sjezd, na nějž ovšem nepozvala dlouholetého člena strany Miloše Zemana. Jak prezident sjezd vnímá? "Já bych nechtěl komentovat sjezd žádné politické strany nebo hnutí," zahájil prezident. Obratem ale přidal hned dvě obecné poznámky. Každá strana musí analyzovat příčiny svých volebních úspěchů či neúspěchů. A pokud neanalyzujete neúspěchy, můžete příště dopadnout ještě hůře.

Každé straně prý také škodí přílišná jednota, kterou budovali především bolševici. K dokonalosti to pak dovedl Stalin, když nechal popravovat své oponenty. Podle hlavy státu stranám prospívá existence různých frakcí, protože vedení poskytují určité zrcadlo. Ale i v ČSSD frakce existují a budou slyšet, byť dnes stojí mimo vedení.

"Na druhé straně je pravda, že jednobarevné vedení strany se v podstatě nemá na koho vymlouvat a nese odpovědnost za výsledky. Mimochodem toto není nová situace, vzpomeňte si na sjezd ODS v roce 2010, kdy si Petr Nečas ukázal, koho chce do vedení a toho dostal," podotkl prezident.

ČSSD si prosadila také kvóty pro ženy na kandidátní listiny. Zeman se řadí mezi kritiky kvót, ale každá strana to může vidět jinak. "Nechť kvete sto květů, jak říkal Mao Ce-tung," poznamenal prezident.

Silné osobnosti vystupují do popředí až v krizi, teď krize není

Současně se ovšem domnívá, že se premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) daří držet vládu pohromadě. "Myslím si ale, že Bohuslavu Sobotkovi se zatím daří držet vládu pohromadě, ale s blížícími se krajskými volbami se bude napětí v koalici stupňovat," vyjádřil svůj názor prezident. Přidal i svůj tradiční bonmot, že koaliční partner je jedním z největších nepřátel.

To nic nemění na tom, že se podle hlavy státu ČSSD nijak nepoučila z neslavného vítězství v roce 2013. Svou roli může hrát i to, že ČSSD v tuto chvíli možná nemá výraznější osobnosti. "Osobnosti se rodí v krizi," podotkl Zeman, který odmítl říci, jestli ve straně nějaké silné vůdce vidí. Následně zkritizoval výměnu hned tří ministrů za hnutí ANO. Po roce ve funkci je to podle jeho názoru příliš brzy, protože každý ministr by měl mít šanci prosadit své vize.

V tuto chvíli s napětím očekává zákon o prokazování původu majetku, u něhož by byl rád, aby zasahoval co nejdál do minulosti. "Aby neplatilo, co sis nakradl, je tvoje, ale nyní už nekraď. To by byla měkká varianta, a já doufám, že ten zákon bude mnohem tvrdší." A co se týče dalších dobrých nápadů, ČSSD podle něj neplní zdaleka všechny sliby, které před volbami dala. "Vzpomněl bych církevní restituce, progresivní zdanění fyzických osob, zvýšení firemních daní nebo sektorové daně," poukázal prezident hned na čtyři body, o nichž ČSSD mluvila před volbami, ale po volbách o nich už nemluví.

TOP 09 zcela propadla, připomíná Zeman

Současně ovšem uznal argument ministra financí Andreje Babiše (ANO), který zatím daně zvyšovat odmítá, dokud se nepodaří efektivněji vybírat daně současné. Podle prezidenta je napřed třeba pročistit vzduch. Ačkoli v tomto s Babišem souhlasí, nijak blahosklonně se nedívá na možnost, že by se tato koalice rozpadla a byla sestavována koalice nová.

"Já se velmi obávám toho, že by jedna či druhá strana podlehla pokušení zahrnout do vlády TOP 09 a ODS, proti kterým se jak ČSSD, tak ANO vymezovaly. Já bych to považoval za zradu na voličích. ODS a TOP 09 zkrachovaly, zejména TOP 09 se propadla, když v komunálních volbách ztratila takřka polovinu mandátů," podotkl Zeman s dovětkem, že se Andrej Babiš a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vzájemně častují velmi nevybíravými výroky a uzavření jejich případné koalice by znamenalo obrat o 180 stupňů.

Rusko a Islámský stát

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval k zahraniční politice. Prezident se chystá na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zdůraznil, že není jisté, zda bude jediným politikem ze Západu, který do Moskvy pojede, a sám má na zřeteli především uctění památky obětí vojáků, kteří položili životy i za osvobození Československa.

Pár slov padlo i na adresu Islámského státu. S těmi podle Zemana Západ bojuje, ale podle jeho názoru nedostatečně. "To se projevuje i tím, že se Islámský stát rozrůstá jako rakovina, dnes už působí i v Libyi. A jak víte, to se nás týká už i osobně," posteskl si prezident s odkazem na Čecha, který v severoafrické zemi zmizel. Zdůraznil také, že s teroristy nelze vyjednávat.

V úplném závěru prezident hovořil o přijetí eura v Česku. "Čistě technicky by bylo možné přijmout euro za dva až tři roky, jenže nejdřív se na tom musí shodnout politická reprezentace - a v této koalici je hnutí ANO poměrně skeptické k přijímání eura, takže si ještě budeme muset počkat," dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…