Zeman nesouhlasí s odvoláním Maříka z čela institutu robotiky. Tohle vysoké škole neprospěje, varuje prezident

09.10.2018 18:23

Prezident Miloš Zeman se zastal Vladimíra Maříka, který byl odvolán z čela Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Zbavování se úspěšných spolupracovníků podle něj ČVUT neprospěje. Prezident chce jednat s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) o možnosti zachování institutu v jiné organizační formě. ČTK to dnes po schůzce Zemana s Maříkem sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman nesouhlasí s odvoláním Maříka z čela institutu robotiky. Tohle vysoké škole neprospěje, varuje prezident
Foto: Archiv VM
Popisek: Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. H. c., ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky

Petráček odvolal Maříka z čela institutu 4. června s odůvodněním, že Mařík nepřispívá ke vzájemné spolupráci fakult a ústavů ČVUT. Mařík a jeho příznivci označili odvolání za odplatu za jeho nelichotivá slova vůči škole, která zazněla v dokumentu České televize. Zaměstnanci institutu proti odvolání Maříka protestovali.

Zeman podle Ovčáčka vyjádřil „politování nad vynuceným odchodem“ Maříka. Připomněl, že mu udělil státní vyznamenání. „Prezident republiky se domnívá, že prestiži vysoké školy neprospěje, když její rektor, který sám ani není profesorem, se zbavuje úspěšných spolupracovníků,“ podotkl mluvčí.

Zeman chce jednat s Novákovou o možnosti zachování CIIRC „v jiné organizační formě, tak aby se zhodnotily investice, který stát do tohoto institutu vložil, a aby se postupem rektora ČVUT nezhoršila mezinárodní prestiž České republiky v očích vědecké obce“, dodal Ovčáček.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…