Zeman obviňuje Českou televizi nespravedlivě, rozohnil se komentátor. A přidal příklad

09.03.2017 16:02

Publicista Robert Břešťan se na serveru HlídacíPes.org rozhovořil o dezinformacích o České televizi, jež podle něj na setkáních s občany šíří prezident Miloš Zeman.

Zeman obviňuje Českou televizi nespravedlivě, rozohnil se komentátor. A přidal příklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Břešťan ve svém textu konstatuje, že Zeman si bere za vzor amerického prezidenta Donalda Trumpa, a to i ve vztahu k médiím. „Donald Trump mluví o takzvaných fake news, to jsou pomluvy, lži nebo deformované informace. Nevěřím objektivitě médií. Chcete-li mít objektivní informace, srovnávejte více informačních zdrojů a nevažte se jenom na jeden,“ uvedl před pár dny Zeman. V jeho slovech jej podporuje i jeho mluvčí Jiří Ovčáček, jenž uvádí, že pokud bude prezident kandidovat, tak hlavním protikandidátem budou nečestná média podporovaná částí politické scény.

Když se jej pak server HlídacíPes.org zeptal, jaká média má na mysli, Ovčáček uvedl, že žádným seznamem fake news nedisponuje. „A nehodláme ho ani vytvářet,“ dodal. „Čím disponuji osobně, je znalost politicko-ekonomicko-personálních vazeb českých médií. Je to velmi důležité know-how a je mnohem cennější než přihlouplé seznamy, které vytvářejí právě nečestná mainstreamová média a s nimi spřízněné politické neziskovky,“ zmínil. 

Břešťan se pak v souvislosti s médii zaměřil i na Českou televizi, na kterou se často dostává v besedách v regionech. Zeman ji označuje jako neobjektivní a nevyváženou, například zmiňuje pořad Americká volební noc z listopadové volby americké hlavy státu. 

Původní text ZDE.

V tomto případě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání opravdu zkonstatovala, že byl porušen zákon o vysílání a že zpravodajství bylo redaktory vedeno ve prospěch Hillary Clintonové.

„Jenže rozbor celého večera nabízí dosti odlišný obrázek. Zatímco analýza RRTV hodnotila jen část vysílání (od 3.00 do 8.00), celý pořad trval od 0:30 do 12:00,“ konstatuje Břešťan. V pořadu tak nevystoupili jen čtyři hosté, jak se zmiňuje, ale celkem 25. „Z toho nezávislých expertů bylo 17, přiznaných příznivců Clintonové pět, příznivci Trumpa byli tři. A třeba vstupy z dění v republikánském táboře trvaly 27 minut a 48 sekund, vstupy z demokratického štábu 17 minut a 43 sekund,“ vypočítal.

Tyto údaje však Ovčáček nereflektoval. Mají podle něj absolutně nulovou vypovídací hodnotu. „V ČT pravidelně hovoří ,nezávislí experti‘, kteří jsou ale reálně napojeni na konkrétní politické strany nebo politické směry,“ uvedl s tím, že rozhodně nehodlá na svých vyjádřeních nic měnit. A věc považuje za uzavřenou i Rada. „Bylo tam jen upozornění, proti tomu se nedá ani odvolat,“ řekl předseda rady Ivan Krejčí. Česká televize však hodlá Radu požádat o přezkoumání původního rozhodnutí. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…