Zeman omilostnil právničku odsouzenou za podvody. Dlouhé roky byla v invalidním důchodu

23.11.2016 20:03

Psychicky nemocná žena, kterou omilostnil prezident Miloš Zeman, je právnička a v minulosti provozovala advokátní kancelář. Ve vězení byla za to, že podvodně vylákala peníze z projektu výstavby optického kabelu Českých Radiokomunikací. Žena je recidivistkou, soudy ji v minulosti dvakrát potrestaly za majetkovou trestnou činnost. Vyplývá to z přípisu ministra spravedlnosti, který si ČTK vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Zeman omilostnil právničku odsouzenou za podvody. Dlouhé roky byla v invalidním důchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hrad zdůvodnil udělení milosti tím, že žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí, kvůli níž jí byl už několikrát přerušen trest. Uvedl, že ve vězení byla poprvé. Z přípisu ministerstva ale vyplývá, že žena už dříve dostala pětiletý nepodmíněný trest odnětí svobody. V roce 2009 jí pak soudy uložily souhrnný trest za podvod v délce 6,5 roku.

„S ohledem na závažnost trestné činnosti by bylo možné uvažovat například o podmíněném uložení milosti,“ napsal v dopise pro prezidenta ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Z dokumentu dále vyplývá, že odesláním podnětu ke zvážení udělení milosti reagovalo ministerstvo na žádost Hradu, která souvisela s výzvou papeže Františka ke zmírnění či odpuštění trestů pro odsouzené.

Žena, která má titul doktorky práv, nastoupila do vězení v červenci 2014, trest jí tak měl skončit v roce 2020. Podle rozsudku v letech 2000 až 2003 vylákala společně s tehdejším manželem podvodným jednáním 267 000 korun, přičemž se pokusili nelegálně získat dalších 14,5 milionu korun.

Omilostněná podvodnice pobírala od roku 2003 invalidní důchod, nyní pobírá starobní. Ve věznici Světlá nad Sázavou byla umístěna ve specializovaném oddělení pro trvale nezařaditelné osoby. V minulosti prodělala vážnou dopravní nehodu s trvalými následky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…