Zeman oznámí výhrady ke kandidátům do vlády, pak se sejde se Sobotkou

10.01.2014 6:02

Prezident Miloš Zeman dnes oznámí své výhrady ke kandidátům do vlády, které mu navrhl budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po odpolední tiskové konferenci, na níž se hlava státu vysloví k aktuální politické situaci, se Zeman sejde právě se Sobotkou, kterého hodlá jmenovat předsedou koaliční vlády sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců koncem příštího týdne.

Zeman oznámí výhrady ke kandidátům do vlády, pak se sejde se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš zeman

V poslední době se hovořilo o tom, že prezident, který zdůrazňuje požadavek odborného vedení resortů, má připomínky i osobního rázu především k sociálním demokratům Jiřímu Dienstbierovi a Lubomíru Zaorálkovi, lidovci Marianu Jurečkovi a Martinu Stropnickému (ANO). Podle některých médií má prezident výhrady také k Milanu Chovancovi (ČSSD).

I když má trojice stran jasnou sněmovní většinu, podepsala koaliční smlouvu a shodla se na kandidátech do vlády, a zdánlivě tak nic nebránilo jmenování nového ministerského předsedy, Hrad dosud dění nekomentoval. Ve čtvrtek ale Zeman vedle termínu jmenování Sobotky premiérem oznámil, že celá vláda by mohla být jmenována do konce ledna.

Sobotka od dnešní schůzky se Zemanem očekává „s vysokou pravděpodobností stanovení termínu pro nezbytné ústavní kroky prezidenta, tedy jmenování premiéra a následně celé vlády". Šéf ČSSD na jmenování premiérem čeká včetně dneška již 76 dnů, což je v historii České republiky zatím nejdelší doba, která uplynula od sněmovních voleb, aniž byl prezidentem jmenován nový ministerský předseda.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …