Zeman pravděpodobně nebude vetovat zákon o střetu zájmů

22.09.2016 6:19

Prezident Miloš Zeman pravděpodobně nebude vetovat zpřísnění zákona o střetu zájmů, který nedávno schválila Sněmovna. Jeho veto by mělo podle něj pouze symbolickou hodnotu, protože zákon byl schválen více než 130 hlasy. Zopakoval, že zákon nemá být přijímán kvůli jedinému člověku. Zeman to dnes řekl při setkání s českými novináři po projevu v OSN na dotaz ČTK.

Zeman pravděpodobně nebude vetovat zákon o střetu zájmů
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Prezident Miloš Zeman v OSN

Podle zákona o střetu zájmů nově firmy člena vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Zákon také po sněmovních úpravách zakáže budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Zákon zjevně míří na ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Médii je proto přezdíván jako "Antibabiš". Babiš vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra a rozhlasovou stanici Impuls a televizi Óčko.

Zeman již v minulý týden vyjádřil nad zákonem nelibost. Dnes na otázku, zda jej bude vetovat, odpověděl, že si "myslí, že velmi pravděpodobně ne". "Řekl jsem jasně, že počkám na rozhodnutí Senátu. Ale uvědomuji si realisticky, že pokud tento zákon prošel více než 130 hlasy, pak by moje veto mělo pouze jakousi symbolickou hodnotu," poznamenal.

Zopakoval, že i nadále zastává názor, že zákon nemá být přijímán kvůli jedinému člověku a že má být obecný. Připomněl v této souvislosti podnikatele Tomáše Baťu, který byl i zlínským starostou. Zeman poznamenal, že Baťa ze Zlína vybudoval krásné moderní město. "Takže vstup podnikatelů do politiky je v české historii vcelku běžný a nevzpomínám si, že by někdo nutil Tomáše Baťu, aby se vzdal svého obuvnického impéria, a nevím, jestli tehdy vlastnil nebo nevlastnil nějaká média," dodal prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…