Zeman před lidmi zkritizoval Drábka a nelichotivě připomněl i Peake

25.10.2013 15:10

REPORTÁŽ Ke zrušení Drábkovy vyhlášky, která dělá zdravé i z lidí s protézou, vyzval na litoměřickém Mírovém náměstí prezident Miloš Zeman. Prostořeký senior se ho ptal na alkoholické počty. Před víkendem hlava státu ukončila návštěvu v Ústeckém kraji.

Zeman před lidmi zkritizoval Drábka a nelichotivě připomněl i Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hned na začátku setkání s lidmi pod širým nebem vyzval nejvyšší představitel republiky všechny přítomné, aby šli k volbám. „Neagituji za žádnou politickou stranu, jen považuji za svou povinnost vyzvat vás, abyste šli k volbám. Stejně jako pokládám já za svou povinnost jezdit mezi lidi, protože jsem první přímo zvolený prezident,“ uvedl a zdůvodnil to tím, že volit je výrazem svobody, ale co říci k volbám, kam přijde 20 až 30 procent voličů. „Osmdesátiprocentní neúčast neznamená, že ti lidé nechtějí svobodu, ale že chtějí kompetentní ministry: Aby ministr zemědělství rozeznal žito od pšenice a ministr průmyslu věděl, jak vypadá soustruh. Osm dní jsme měli ministryni, která nerozeznala tank od traktoru,“ šťouchl si do Karolíny Peake.

Odmítl připnout stuhu na prapor

Legraci si udělal z moderátora, když odmítl po svém úvodním slovu připnout prezidentskou stuhu na městský prapor. Udělal tak proto, že v programu mají před tím přednost lidé se svými otázkami a teprve poté tyto závěrečné ceremonie. „Pane moderátore, naučte se profesionalitě, já se to také musel naučit,“ poškorpil konferenciéra.

První otázku směřoval na Miloše Zemana inženýr Jiří Pokorný. „Bude se bagrovat Labe?“ ptal se. „Nejde jen o bagrování, ale i o výstavbu dvou jezů na Děčínsku. Musí se pokračovat ve spolupráci se saskou stranou. Vždy jsem se veřejně vyslovoval pro větší význam vodních cest,“ odpověděl prezident.

Na paškálu exministr Drábek

Na kritiku exministra práce a sociálních věcí Drábka nahrál se svou otázkou pan Pavel z chráněného bydlení, který chtěl vědět, jak to pro postižené bude s prací. „Místo patetické odpovědi, jak bychom se měli starat o zdravotně postižené, vám řeknu něco jiného. Bývalý ministr Drábek vydal vyhlášku. Podle ní, pokud ujdete 200 metrů, nemáte nárok na invaliditu, a to ani když máte protézu, tedy pokud vám chybí noha. To je příklad, jak ke zdravotně postiženým nepřistupovat. Nejprve se musí zrušit tato vyhláška a za druhé dát lidem práci v chráněných dílnách. Jim nejde jen o ten ekonomický přivýdělek, ale také být mezi lidmi,“ uvedl.

Dále prezident odpovídal na dotaz zřejmě odpůrce těžby hnědého uhlí, který se vyjadřoval pro vyšší efektivitu elektráren Temelín a Dukovany, než ničit krajinu. Prezident zmínil již poněkolikáté během svého turné po severu, že prioritou je zachování zhruba 8500 míst, které s pokračováním těžby souvisí a také otázka dovozu energií, pokud bychom nevytěžili vlastní přírodní bohatství.

Zkritizoval rovněž dotace na solární energie s tím, že podle něj místo solárních panelů opět na polích budeme pěstovat plodiny.

Dal si jen kapku slivovice

Kontroverzní otázku si dovolil senior z davu. „Pane prezidente, kolik už jste toho dneska vypil?“ Miloš Zeman se nenechal vyvést z míry. „Budete se divit, ale nic. Probošt mi nabízel sklenku slivovice, tu jsem s díky odmítl a po velkém přemlouvání jsem ochutnal opravdu jen kapku na jazyk. Lékař mi totiž zakázal tvrdý alkohol,“ odpověděl a ihned se na muže obrátil. „Dovolte mi protiotázku: A kolik jste toho dneska vypil vy?“ Tím rozesmál přítomné muže a ženy. „Já jen dva čaje, ale kolik panáků to dneska do večera bude u vás,“ brumlal dál starý pán.

Shodou okolností alkoholický dar dostal následně prezident od starosty města. „Jsme ve vinařském kraji,“ zdůvodnil starosta, proč kromě knihy o historii města dostává hlava státu i lahev kvalitního vinného moku. „Víno mi lékař ovšem nezakázal,“ zaradoval se Miloš Zeman.

Po ceremoniích včetně odloženého připínání stuhy na městský prapor se během pár metrů k autu podařilo neznámé ženě promluvit blízce s prezidentem a podat mu ruku. Ukázalo se, že jde o jakousi starou známou, která zejména žádala, aby „pozdravoval Ivanku“. „Je škoda, že přijel v tomto čase, před volbami. Navíc když je spjato s politickou stranou jeho jméno, což tak mnozí vnímají,“ vyjádřil se před příjezdem prezidenta starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. Na Litoměřicku, konkrétně v Roudnici nad Labem, prezident svou dvoudenní štaci po Ústeckém kraji ukončil. Hodlá se na sever vrátit opět příští rok.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…