Zeman přijel a sejmul kavárnu podpisem. A ještě dělal srandu

26.01.2022 14:37

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě rektory a rektorky vysokých škol, ceremoniálu se jich zúčastnilo celkem jedenáct. Jeden z nich – Vojtěch Adam – chyběl. Ten však zároveň také čelí podezření z úprav obrazových dat a z toho důvodu jej končící rektorka Danuše Nerudová vyzvala k rezignaci. K témuž nastupujícího rektora Mendelovy univerzity vyzývala v minulých dnech i část liberální veřejnosti. Zeman volání nejen nevyslyšel, ale ještě kolem něj tropil žerty.

Zeman přijel a sejmul kavárnu podpisem. A ještě dělal srandu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval rektorky a rektory.

„Dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování. Měl tady být s vámi ještě jeden kandidát, který je ale nemocný. Je to profesor Vojtěch Adam. A já když jsem četl toto jméno, tak byla iluze deja vu a domníval jsem se, že jde o dalšího uchazeče o Ministerstvo zdravotnictví. Není tomu tak, nicméně tato kombinace jmen se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za tisíc let. Přeju panu profesorovi Vojtěchu Adamovi, aby se brzy uzdravil, a dekret mu posíláme poštou,“ zmínil Zeman úvodem, jenž byl na Hradě po velmi dlouhé době způsobené zdravotními důvody.

„Prostudoval jsem si velmi podrobně životopisy všech z vás a je to velmi zajímavé čtení. Jsou tam lidé, kteří například postavili kapličku v Antarktidě, kteří přispěli k vybudování univerzitního kampusu, kteří získali Fullbrightovo stipendium, ovšem na Harvardu. Lidé, kteří svoji funkci budou zastávat již ve druhém funkčním období, což je samo o sobě důkazem jejich práce. Lidé, kteří jsou nováčci a kteří budou muset teprve prokázat svoji úspěšnost. Lidé, kteří neuspěli při senátních volbách a možná to je vedlo, aby kandidovali na funkci rektora. Lidé, kteří mají za sebou rozsáhlou publikační činnost, která je obdivuhodná a kterou oslovují mnohé jiné,“ dodal Zeman.

„Myslím si, že je dobré, abychom všichni společně usilovali o prestiž vašich vysokých škol. A já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná a někdy má dokonce klesající úroveň. Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu. A bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy univerzity pod vaším vedením vzrostla. A totéž se samozřejmě i týká univerzit dalších,“ dodal.

„Suma sumárum, v závěru vám všem chci popřát hodně úspěchů, zdraví, což zdůrazňuji zejména v posledním roce svého prezidentského působení, a přeji vám, aby vaše práce vedla k tomu, že absolventi vašich škol budou narozdíl od právnické fakulty plzeňské univerzity považovat za důvod k hrdosti fakt, že absolvovali vaši univerzitu,“ zakončil.

Chybějící budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam však čelí problému. Expertní komise zjistila totiž pochybení v několika odborných článcích týmu vedeného Vojtěchem Adamem. Na vědomí její zprávu již vzal akademický senát univerzity a vyzval k nápravě Adamových pochybení. Adam má vystřídat na pozici končící rektorku Danuši Nerudovou, o které se čím dál častěji hovoří v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami jako o možné kandidátce. Sama Nerudová však zatím neřekla, zda skutečně bude kandidovat.

V době, kdy probíhal ceremoniál na Hradě, přišel server iDnes.cz s článkem, v němž Nerudová doporučuje svému nástupci Adamovi rezignaci. Mrzí ji, že je v sázce dobré jméno univerzity.

Kompletní znění tiskové zprávy: 

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval ve středu dne 26. ledna 2022 na Pražském hradě na základě návrhů akademických senátů příslušných veřejných vysokých škol jedenáct rektorek a rektorů.

Jmenování podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Seznam jmenovaných rektorek a rektorů vysokých škol:

Ing. arch. Maria Topolčanská, PhD.

Akademie výtvarných umění v Praze

 

Prof. Ing. Petr Sklenička, CSc.

Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.

České vysoké učení technické v Praze

 

Doc. RNDr. Miroslav Brzezina, CSc.

Technická univerzita v Liberci

 

Prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D.

Univerzita Karlova

 

Prof. Ing. Libor Čapek, Ph.D.

Univerzita Pardubice

 

Prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA

Veterinární univerzita Brno

 

Doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M.

Vysoké učení technické v Brně

 

MgA. Petr Michálek

Janáčkova akademie múzických umění

 

Doc. Ing. Petr Dvořák, Ph.D.

Vysoká škola ekonomická v Praze

 

Prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.                  

Mendelova univerzita v Brně – dekret bude předán dodatečně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…