Zeman přijme Schillerovou k rozpočtu, Maláčovou k zaměstnanosti

16.06.2020 6:30

Prezident Miloš Zeman bude dnes dopoledne na Pražském hradě jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o státním rozpočtu. Odpoledne se Zeman sejde s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Zeman přijme Schillerovou k rozpočtu, Maláčovou k zaměstnanosti
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Šéfka resortu práce řekla, že spolu budou debatovat o situaci v Česku po koronavirové epidemii, o očekávaném nárůstu nezaměstnanosti a o opatřeních proti němu.

Vláda kvůli dopadům epidemie koronaviru navrhla zvýšit schodek letošního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Deficit měl být původně 40 miliard, vláda ho postupně zvýšila na nynějších 300 miliard korun. Pro další nárůst schodku ale nemá dojednanou podporu ve Sněmovně. Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) s dalším zvýšením souhlasí, pokud bude rozpočet obsahovat investice.

Nezaměstnanost v Česku v únoru a březnu dosahovala tří procent. V dubnu se zvedla na 3,4 procenta a v květnu pak na 3,6 procenta. Bez práce na konci minulého měsíce bylo 266 144 lidí, zhruba o 40 500 víc než na konci března. Firmy, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru, mohou získat za období od 12. března do konce srpna příspěvky na náhrady mezd z kurzarbeitového programu Antivirus. Podpora má bránit propouštění. Stát zatím vyplatil 1,07 milionu příspěvků za zhruba 11,1 miliardy korun. Parlament projednává nyní možnost tříměsíčního odpuštění sociálních odvodů zaměstnavatelům.

Maláčová by chtěla v tomto volebním období prosadit náhradní výživné od státu pro děti neplatičů či přejmenování dětských skupin na jesle a jejich financování ze státního rozpočtu. Návrh zákona o náhradním výživném kabinet schválil v pondělí a posílá ho poslancům. Novelou o jeslích by se vláda měla zabývat v brzké době. Zeman se v minulosti zajímal o klokánky či o fungování hospiců.

Tiskový odbor ministerstva práce už dřív uvedl, že se schůzky prezidenta s ministryní konají pravidelně. Maláčová se k nim vyjadřovala dosud jen občas. Hrad na svém webu po jednání pouze uváděl, že Zeman přijal šéfku resortu práce na její žádost. Naposledy to bylo letos 26. února před rozšířením covidu-19 v Česku. Dohromady se podle prezidentových internetových stránek od nástupu Maláčové do funkce v létě 2018 uskutečnilo pět setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…